hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oppo A96 incelemesi

    Bu videoda bütçesini çok aşmadan günlük işlerini rahatlıkla karşılayabilecek bir Android telefon isteyenler için Oppo A96’yı detaylı bir şekilde inceledim.

    Tasarım
    Oppo A96, kutudan çıkardığınızda, ön ve arka kamera kurulumuyla birlikte oldukça basit bir telefon tasarımıyla geliyor. Renk seçenekleri olarak da Siyah veya mavi arasından seçim yapabilirsiniz.

    Burada arka kapak, çizilmelere karşı dayanıklı ki bu da gün içinde hareket haline olanlar için ideal. Arka kapak, aynı zamanda herhangi bir parmak izi de toplamıyor. Telefonunuzu çizilmelere karşı korumak için plastik bir kılıf isterseniz, Oppo bunu da kutu içine eklemiş.
    Burada ekran kasa oranı yüzde 84. Bu nedenle Ekranın etrafını saran çerçeveler çok ince sayılmaz. Alt kenardaki çerçeve ise diğerlerine göre biraz daha kalın.

    Dayanıklılık açısından da Oppo A96, IP54 ile toza ve suya karşı dirençli. Ancak bu, telefonu suya düşürmesenize ya da onunla denize girmeniz karşısında koruma sağlamıyor. Sadece sıvı sıçramalarına karşı koruma sağlıyor.

    Parmak izi okuyucu, güç düğmesine eklenmiş. Bu da oldukça hızlı ve dokunmalarınıza hemen tepki veriyor.

    Ekran
    Oppo A96, 6.59 inçlik IPS LCD ekranla geliyor. 20:9 görüntü oranıyla ince ve uzun formda olan ekran, özellikle web sitelerini görüntüleme için epey elverişli.

    Ekran ayrıca, pil ömrünü uzatmak için yenileme hızını görüntülenen içeriğe göre otomatik olarak ayarlayabiliyor. İsterseniz direkt 90 Hz yenileme hızını da seçebilirsiniz. 90 Hz'e geçince kullanıcı arayüzündeki geçişler, web sayfalarında veya sosyal medya uygulamalarında kaydırmalar daha akıcı görünüyor.

    Ekranın parlaklığı 480 nit, bu değer cihazın kendi segmentine göre ortalamanın üzerinde. Ancak parlaklık 600 nite kadar çıkabiliyor. Bu da parlak güneş ışığı altında rahat kullanım sağlanıyor.
    Ses tarafına baktığımızda burada çift hoparlör kurulumu var. Ses şiddeti ortalamanın üzerinde. Baslar çok hissedilmiyor ama tizler yoğun.

    Performans
    Gelelim performans konusuna. A96 gücünü 4G destekli Snapdragon 680 işlemciden alıyor. Bu işlemciye 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza eşlik ediyor. microSD kart yuvası ile depolama alanını daha da artırabilirsiniz.

    Şunu da belirteyim Oppo, RAM genişletme özelliği sayesinde RAM'i 5 GB'ye kadar artırma imkanı veriyor. Böylelikle çoklu görev tarafında daha rahat hareket edebilirsiniz.

    Tabi birçok kişi burada oyun konusunu merak edecek. Aslında A96, oyun konusunda oldukça iyi performans gösterdi. Burada pek çok 3A oyunu orta grafik ayarlında rahatlıkla oynayabilirsiniz. PUBG Mobile da deneyim epey akıcıydı.

    Yazılım
    Oppo A96 kutudan Android 11 ve ColorOS 11 yüklü çıkıyor ama kurulumun ardından Android 12 ve ColorOS 12 güncellemeleri size sunuluyor.

    ColorOS 12, kullanıcı arayüzünde çeşitli kişiselleştirmelere izin veriyor. Mesela Seçtiğiniz duvar kağıdına uygun uygulama ikonlarının ve kontrollerin renklerini ayarlayabilirsiniz.

    Akıllı Kenar Çubuğu, Ekran Resmi, Ekran kaydı, Ekran çevirisi gibi araçlara hızlı erişim sağlıyor.

    Pil
    Gelelim ne kadar süre ayakta kalabildiğine... Bu konuda da Oppo A96 iddialı çünkü 5000 mAh kapasiteli pille geliyor.

    Bu pil normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Hatta kullanım durumuna göre ikinci günün öğlenine kadar da telefon ayakta kalabilir. Cihazın 33W hızlı şarj desteği de bulunuyor. Bu sayede telefonu 26 dakikada yüzde 50 doluluğa çıkartabilirsiniz. Ancak, Oppo A96'nın kutusundan şarj adaptörü çıkmıyor.

    Kamera
    A96'nın arkasında 50 megapiksel ana ve 2 megapiksel derinlik sensörü yer alıyor. Önde ise 16 megapiksel selfie kamerası var.
    Oppo, arkada ultra geniş açı ve optik zooma yer vermemiş. Ultra geniş açı, özellikle manzara ve grup çekimleri için daha fazla kullanıldığından eksikliğini hissedebilirsiniz.
    Fotoğrafların kalitesi fena değil, özellikle de yeterince aydınlatmanız varsa veya açık havada çekim yapıyorsanız.

    Yapay zeka destekli sahne algılama burada da mevcut. Ayrıca otomatik HDR özelliği de var ve gerektiği durumlarda devreye girebiliyor. Portre çekimlerde renk doygunluğu biraz fazla ama Işık farklı açılardan gelse bile iyi sonuçlar elde ediliyor.

    Burada çeşitli yakınlaştırma seviyeleri de mevcut ama bunlar dijital. 2x epey kaliteli ama 5x ve 10x ayrıntılarda grenlenme görülebiliyor.

    Düşük ışıkta da genel olarak parlak ve canlı kareler elde edebilirisiniz. Grenlenmeler burada da var ama bu durum genel performansı çok etkilemiyor.

    Ön taraftaki selfie kamerası, sosyal medya paylaşımları için yeterli. Farklı ışık koşullarında tatmin edici fotoğraflar çekebiliyor. Portre modu da başarılı, saç teli ve sakal gibi unsurlar algılayabiliyor.

    Video tarafında en yüksek Full HD kayıt yapabilirsiniz. Görüntü kalitesi ortalama diyebilirim. İyi aydınlatılmış ortamlarda sorun yok ama düşük ışıkta gürültü etkisi belirgin seviyede. Ses kayıt kalitesi de net ve tatmin edici.

    Sonuca bağlıyorum

    Oppo A96, orta segment bir cihaz isteyenler için uygun bir seçenek olabilir. Neden derseniz? Şık görünümlü ve hafif bir teflon. Büyük ekranda Full HD+ çözünürlük ve 90 Hz yenileme hızıyla dizi ve filmleri kaliteli bir şekilde izleyebilirsiniz. Snapdragon 680 işlemci pek çok gündelik görev ve oyun için yeterli. Pil tarafında da telefon bir gün rahatlıkla ayakta kalabiliyor ki bu duruma göre iki güne kadar da çıkabiliyor. Kameraları da günlük hayatta ihtiyaçlarınızı karşılayacak seviyede.

    *İLANDIR.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow