hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mavi Balina'dan sonra yeni tehlike: Mariam

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Mavi Balina'dan sonra, ailelerde şimdi de Mariam korkusu başladı. Mariam adlı internet oyununda, küçük bir kız kayboluyor ve oyunda çocuğun eve dönmesine yardım ediliyor. Ama oyun bu kadar masum değil. Korkunç ses efektleri ve görseller bir yana, oyunda son aşamaya gelenler 03:00'da bilinmeyen numaradan aranıyor. Aile Bakanlığı devreye girdi, oyuna erişim engellendi. Ancak veliler yine de dikkatli olmalı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öne Mavi Balina, şimdi de Mariam. İkisi de internet oyunu, şkisinin hedefinde de çocuklar var.

    Suudi Arabistan vatandaşı Salman El Harbi'nin geliştirdiği oyunda, Mariam adında 9 yaşındaki bir kız çocuğu kayboluyor, eve dönmek için oyuncudan yardım istiyor. Ve oyun başlamadan önce de kişinin adını, adresini, yakın hatta sosyal medya hesaplarına erişim izni isteniyor. Dahası evinin adresini bile soruyor. Bir sonraki aşamaya ancak böyle geçiliyor.

    Mavi Balinadan sonra yeni tehlike: Mariam

    Oyunda son seviyeye gelenler, bilinmeyen bir numaradan gece saat tam 03:00'da aranıyor. Ya "Seninle tekrar görüşeceğiz" gibi kaygı verici bir ses dinletiliyor, ya da korku filmlerinde de kullanılan çığlık ve fısıltı efektleri. Bu kaygı verici duruma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı el koydu. Oyuna erişim engellendi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aileler çocuklarını nasıl koruyacak?

    Uzmanlar aman dikkat diyor. Peki aileler çocuklarını nasıl koruyacak? CNN TÜRK'e konuşan Çocuk Psikiriyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Özalp Ekinci, "Ailelerin mutlaka çocuklarının bulunduğu yaşa ve gelişim özelliklerine göre belirli sınırlar çizmeleri lazım. Bunun yanında aile mutlaka denetleyecek. 12 yaşın altındaki çocukların tek başına teknolojik cihazları kullanmaları asla uygun değil. Mutlaka her kullandığında aileye soracak, izin alacak ve aile yanında bulunacak" dedi.

    Uzmanlara göre, akran zorbalığı, aile içi şiddet, özgüven eksikliği ve başarısızlık gibi etmenler, Çocukları bilgisayara itiyor...

    Özalp Ekinci, bu konuda ise "Çocuklar ne yazık ki daha fazla çareyi bu tip oyunlarda bu tip internet sitelerinde buluyorlar. Bu tür gruplar da böyle çocuklara internetten haber gönderiyorlar, mesajlar gönderiyorlar. Sorunu olan çocuklarımız, gençlerimiz de daha fazla yanıt veriyorlar. Çocuğun elinde cep telefonu var. Annenin de var babanın da var. Bu şekilde bunu çözmek çok zor. Mutlaka ailenin de teknoloji cihazları belli bir süre bırakarak artık canlı, karşılıklı sosyal ilişkiye yönelmesi lazım. Bunun yerine koyacağımız şey spor ve sanattır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow