hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD’nin F-35 mesajları Ankara’da nasıl yorumlandı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye'ye F-16'ların verilmesi kararı sonrası ABD yönetiminde art arda bu kez F-35 projesine dönüş için sinyaller geldi. Peki o sinyaller Ankara tarafından nasıl yorumlanıyor? Diplomatik ve güvenlik kaynakları F-35 projesine dönüş mü yoksa ABD'den başka bir adım mı bekliyor? Soruların yanıtları haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara'nın ABD'den gelen F-35 mesajlarına yaklaşımı ne? Bu mesajlar nasıl okundu?

    Son olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD’de temaslarda bulunmuştu. Edinilen bilgilere göre Türkiye açısından görüşmelerde F-35 konusu yeniden programa dönmek veya satın almak amacı ile gündeme getirilmedi. Karşılıklı konuşulan esas meselenin F-35 programından çıktıktan sonra Türkiye'nin ödediği paranın bir şekilde iade edilmesi olduğu vurgulanıyor.

    ABD’nin F-35 mesajları Ankara’da nasıl yorumlandı

    Diplomatik kaynaklar, F-35 konusunda savunma makamlarının yetkili olduğu vurgularken, ABD'nin F-35 projesine dönüş için S-400 gibi Türkiye’nin sahip olduğu bazı kabiliyetlerden vazgeçmesi gerektiği yönünde şartları masaya koyması durumunda maliyet analizinin iyi yapılması gerektiğini ifade ediyor. Kaynaklar, "Günün sonunda temel amaç Türkiye'nin savunulmasıdır. Bir ülkeyle ilişkilerimizi derinleştirmek amacıyla savunma ihtiyaçlarımızı göz ardı edemeyiz." görüşünü dile getiriyor.

    Savunma cephesinden de F-35'e dönüş için bir yol haritasının şu an için gündemlerinde olmadığı mesajı verildi. Bunun nedeni de birkaç madde ile sıralanıyor. Kaan, Kızılelma ve Anka 3 gibi çok kritik hava sistemi çalışmaları yürüyor. Şu anda Türkiye’nin tek önceliği Kaan’ın 2028'de envantere girmesi ve F-35 alınsa bile Türkiye’ye 2030'dan önce teslim edilmeyecek olması. F-35 programı içinde katkı sağlayan birçok Türk firmasının bugün Kaan'ın üretiminde aktif olması, yeniden F-35'e dönüşün Kaan'ın çalışmalarını zayıflatabileceği ihtimalleri. İşte bu başlıklar nedeniyle F-35 alımı veya üretime dönüş şu aşamada birinci öncelik olarak görülmüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’nin F-35 mesajları Ankara’da nasıl yorumlandı

    Hem diplomasi ve hem de savunma kaynaklarının ABD'nin F-35 mesajlarına karşı yaptıkları ortak değerlendirme ise "eğer bu mesajlarla ilişkiler nasıl daha iyi olur sorusuna yanıt aranıyorsa Türkiye'nin birinci önceliği teröre verilen desteğin sonlandırılmasıdır" şeklinde oldu. Yani Ankara öncelikle ABD'nin YPG ile ilişkisini kesmesi ve FETÖ konusunda Türkiye’nin beklentilerini yerine getirmesini talep ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow