hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adım adım etnik temizlik - Arakan Ağlıyor 1

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    CNN TÜRK'ten Alişer Delek ve Onur Özel, Arakan'daki katliama ve oradan kaçanların yaşadıklarına tanıklık etti. Hafta boyunca tarihi ve bugünüyle 'Arakan Ağlıyor' haber dizisi yayımlanacak. Bugün 'Adım adım etnik temizlik' bölümüyle Arakan'ın tarihi, Myanmar hükümetinin etnik temizliği ve Müslümanların maruz kaldığı zulmün tarihi ele alındı. Arakan Müslümanları için katliam yeni değil, on yıllar öncesine dayanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rohingya Müslümanları geçen on yılları bugünküne benzer katliamlarla geçirdi.

    Sorun 1826 yılında, bölgenin İngiltere krallığının sömürgesi olmasıyla başladı. Bölgede yaşayan Müslüman Rohingyalılar ve Budistler, "parçala yönet" politikası gereği birbirine düşman edildi. 1937'de Myanmar'ın Hindistan'dan ayrılması, düşmanlığı daha da derinleştirdi. Myanmar içindeki Arakan bölgesinin ayrılma tehdidine karşı, sömürge politikalarına devam eden İngiltere ve Myanmar yönetimi Müslümanlarla Budistlerin çatışmalarını bahane ederek bölgede tam kontrolü sağladı.

    1938'de ilk katliam gerçekleşti. Binlerce Rohingyalı öldürülürken, 500 bin Müslüman da komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

    1942'deki katliamda yaklaşık 150 bin müslüman öldürülürken; cesetlerin döküldüğü Lemgo Gölü'nün günlerce kırmızı aktığı konuşuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4 Ocak 1948'de Myanmar'ın bağımsızlığını kazanmasıyla Müslümanlar üzerindeki baskı ve şiddet devlet eliyle sistemli bir hal aldı.

    Yakın tarihteki en büyük katliam 1978 yılında yaşandı. Onbinlerce Rohingyalının diri diri yakıldığı, şişlenerek ya da taşlanarak öldürüldüğü hala bölgede konuşuluyor. Bu tarihte de 300 bin civarında Rohingyalı Bangladeş'e sığındı ve ilk kamplar kuruldu.

    Devlet eliyle baskı 1982'de sistematikleşti. Ülkedeki 135 etnik yapıya hakları ve kimlikleri verilirken 2 milyona yakın Rohinya Müslümanı vatandaş sayılmadı. Ellerinden zaten kullanamadıkları hakları alındı, onlarca yasak geldi.

    Rohingya Müslümanları için baskı ve zulüm gün be gün arttı. 1991'deki katliamda 300 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

    Rohingyalı Müslümanlar 2012'de Budistler tarafından ateşkes görüşmelerine çağrıldı. Görüşmeye toplu halde giderken Myanmar ordusu tarafından durdurulan grup, sokağa çıkma yasağını deldikleri gerekçesiyle gözaltına alınmak istendi. Budistler de ateşkes görüşmesi çağrısı yaptıklarını inkar edince olaylar patlak verdi. Myanmar ordusunun saldırılarında 1640 kişi yakılarak ve boğularak öldürüldü.

    Birleşmiş Milletler tarafından "dünyanın en çok zulüm gören halkı" diye tanımlanan Rohingya ya da Arakan Müslümanları bugün yine zulümle karşıya karşıya. 24 Ağustos'ta BM eski genel sekreteri Kofi Annan'ın Myanmar yönetimini suçlayan raporu yayınlandı. Bu raporun hemen ertesi günü Myanmar güçleri hedef alındı, kimsenin üstlenmediği bir saldırıda 10'dan fazla Myanmar askeri ve polisi öldürüldü. Bu saldırıları bahane eden Myanmar ordusu ve Budist çeteler katliama başladı. 400 binden fazla insan Bangladeş'e sığınırken, arkalarında yanan köyleri ve sayısı henüz belirlenemeyen ama binlerle ifade edilen ölü bıraktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Myanmar terörle mücadele ettiğini söylerken Birleşmiş Milletler, tarihinde ender görülen bir söylemde bulundu ve "etnik temizlik" ifadesini kullandı.

    Arakan Ağlıyor dizisinin "Katliamdan kaçış" adlı ikinci bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

    Arakan Ağlıyor dizisinin "Arakan'da silahlı mücadele" adlı üçüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Arakan Ağlıyor dizisinin "Yeni vatan: Kamplar" adlı dördüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Arakan Ağlıyor dizisinin "Bir damla da sizden" adlı beşinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow