Avrupa'da ‘İstanbul’ Hesapları | Erdoğan-Trump-Putin-Zelenski zirvesi olacak mı?

KAYNAKBuse Güngör / Cnnturk.com Muhabiri

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa ve Rusya arasında ipler giderek gerilirken kritik bir açıklama yaparak Türkiye’ye gelebileceğini duyurdu. Rusya’ya derhal ateşkes için dün gece yarısına kadar süre veren Avrupa ülkeleri, Trump’ın açıklamasının ardından geri adım atmak zorunda kaldı. Gözler perşembe günü için İstanbul’a çevrildi.Detayları Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Fuat Tuncer değerlendirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Perşembe günü İstanbul'a uçabilirim' açıklaması sonrası gözler o tarihe çevirildi. Ev sahibi Türkiye'nin ülkeler arasındaki arabulucu konumu ve detayları hakkında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Fuat Tuncer şu ifadeleri kullandı:

"Perşembe önemli bir başlangıç olacak. Beklenti çok büyük. Trump’ın ‘Perşembe günü ben de orada olacağım’ açıklaması Putin ve Zelenski’de ciddi bir motivasyon olduğunu düşünüyorum. Zelenski, ABD’yi yanında görmek istiyor ve ABD olmadan hem sahada hem masada Rusya’ya karşı mücadele veremeyeceğinin farkında. Putin, Avrupa ile arasına set çekmiş durumda. Trump ile beraber sadece Ukrayna savaşı ile alakalı değil, Rusya’nın yeniden dünya sahnesine dönüşü söz konusu olabilir. Trump ve Putin’in telefon ile görüştüklerini biliyoruz. Trump’ın temsilcisi ve diğer temsilcilerin, Moskova ile teması çok sıkı yönettiklerini biliyoruz. Ön koşulsuz '15 Mayıs İstanbul' fikrini ortaya koyan Trump’ın Putin’e olan yaklaşımı ve Trump’ın Putin’e bir güven verdiği söz konusu. "Trump’ın ben de gelebilirim" çıkışı her iki tarafa pozitif bir etki oluşturacağına inanıyorum.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Avrupada ‘İstanbul’ Hesapları | Erdoğan-Trump-Putin-Zelenski zirvesi olacak mı

Bir diğer önemli konu İstanbul’da gerçekleşecek olması. Tarafların barışa en yakın olduğu yer Mart 2022’de İstanbul Dolmabahçe görüşmeleriydi. Daha sonradan medyaya yansıyan demeçlerde o dönemim İngiliz Başbakanı Johnson’ın Ukrayna’ya "Biz bu savaşı sahada kazanabiliriz. Tüm istihbarat verilerimiz bunu gösteriyor" çıkışı sebebiyle aslında Ukrayna masadan kalkmıştı. Yeniden bu noktaya dönüş ve o dönemde bunu sürükleyen ve zorlayan Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu. Yeniden bu noktaya geliş çok önemli. Bu Türkiye’nin yürüttüğü diplomasinin ne kadar önemli ve başarılı olduğunu gösteriyor. Karadeniz’de iki değerli komşumuz, ekonomik ve kültürel ve tarihi anlamda bağlarımız olan iki ülkeden bahsediyoruz. Karadeniz’in ve boğazların güvenliği söz konusu olduğu zaman Türkiye ister istemez bu sorunun ayrılmaz parçası oluyor. Türkiye Şubat 2022’den bu yana sorunlu bir diplomasi yürüttü.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Avrupada ‘İstanbul’ Hesapları | Erdoğan-Trump-Putin-Zelenski zirvesi olacak mı

Türkiye hep şunu dedi; Avrupa Birliği yaptırımlara katılmamakla Türkiye'yi eleştirdi. O dönem Biden yönetimi, Türkiye'yi Rusya’ya karşı aldığı tavır nedeniyle eleştirdi. Türkiye bu sorunun sahada değil, masada çözülebileceğine inandığını belirtti. İki komşumuz arasındaki bu savaşın sürmesinden memnun değiliz. Türkiye’nin bir tarafı yok muydu? Vardı. Ukrayna tarafıydı. Rusya uluslararası hukuka göre, Ukrayna’yı işgal etme girişiminde bulundu. Türkiye her şekil ve konuda Ukrayna’nın yanında yer aldı. Türkiye bunun Avrupalı liderlerlerin kastettiği gibi sahada Rusya’nın genişlemeyeceğini bildiği için her zaman diplomasi masasını gösterdi. Bu da Putin için Bütün batı dünyası düşman olmuşken NATO’nun, batının müttefiki olan Türkiye'yi güvenilir bir ateşkes masası veya bir savaşı sonlandırma masası olarak göstermesi. Aslında Türkiye’nin hanesi diplomasi ve bölgesel güvenliğe katkı sağlayan ülke olma açısından artı yazdı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow