hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Batı'ya göre Doğu "insan" değil mi?

    KAYNAKMutlu Doğan Akbaş/ Cnnturk.com Muhabiri

    Dünya bir soykırımı seyrediyor. İsrail'in Gazze soykırımı dur durak bilmeden devam ediyor. Peki, Doğu-Batı ayrımında Batı’nın bakışı nedir? Ortada nasıl bir durum var? CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan ile CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görüntüler Gabriel Veyre isimli yönetmenin 1890’lı yılların sonunda çektiği filmden. Burası Vietnam. İki kadın, etrafındaki çocuklara para atıyor. Videodaki kadınlar, dönemin Fransız sömürge Valisi, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Paul Doumer'nin karısı ve kızı.

    Bu görüntüler aslında bir gerçeği de bize hatırlatıyor. Batı, her zaman için kendisini "hümanist" görüyor. Yaptığı katliamları unutturuyor, tarih sayfalarından silmek istiyor. Peki Batı’nın bakış açısına göre Doğu insan değil mi?

    Batıya göre Doğu insan değil mi

    Bu görüntülerin yaşandığı 1899'dan günümüze, 100 yıldan fazla bir süre geçti. Ancak Batı eliyle yapılan katliamlar sürüyor. Gazze, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in katliamı altında. Batı'nın bakış açısı değişmedi mi, neden kimse katliamlara dur demiyor? CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan, CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk ile değerlendirdi.

    Batıya göre Doğu insan değil mi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İdris Arıkan konuyla ilgili özetle şu ifadeleri kullandı;

    Batı aslında her zaman yaptığı gibi 1948’den beri bu coğrafyada bunu yapıyor. Sömürgeleştiriyor, köleleştiriyor ve kendisine muhtaç hale getiriyor. Vietnam’dan Gazze’ye Batı hep aynı. 7 Ekim’den Gazze’de tam rakamı söylüyorum 39 bin 623 can kaybı var. Bunların 14 bin 500’ü çocuk. Yani buradaki acımasızlığın anlaşılması için söylüyorum 14 bin 500’ü çocuk. Ve bölgeye yardım ulaştırılamıyor. Ama aslında ABD istese o bölgeye yardım ulaştırılabilir. Karadan da denizden de götürebilir ama havadan atıyor. Aslında bu da başka bir katliamın hazırlığı gibi görünüyor. Gazze’ye saldırılar başlamadan önce Gazze’nin toplam ölçüsü 365 kilometrekareydi, şu an 60-65 kilometrekare. Görüntülerde gördüğümüze göre ilkinde çocukların üzerine ekmek atılıyor. Diğerinde de Gazze’deki muhtaç insanların üzerine yardımlar paraşütle atılıyor. Yani mantık aynı, değişmiyor. Batı’nın Doğu’ya bakışı hep aynı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow