hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Biden-Netanyahu krizi zirve noktasında! Son kez mi uyaracak?

    ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki kriz en yüksek seviyeye çıktı. Biden, Netanyahu’yu ilk kez açıktan eleştirdi. Netanyahu’nun İsrail’e zarar verdiğini söyleyen Biden, “Hamas’la başa çıkmak için 30 bin kişinin daha ölmesi gerekmiyor” diye konuştu. Netanyahu ise Biden'a cevap vererek ‘Başkan hatalı’ dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'nin güneyindeki Refah’a kara harekatı düzenlememe ve Gazze’ye daha fazla insani yardıma izin verilmesi konularında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile anlaşmazlık içinde görünüyor.

    Ancak Biden'ın son verdiği röportaj, Netanyahu ile aralarındaki krizin en üst noktası oldu. Biden, Netanyahu ile ilgili kırmızı çizgisini de açıklayarak “Ama kırmızı çizgiler var; eğer Hamas'ın yarattığı travmayla başa çıkmak için diğer yolların peşinden gitmenin sonucu 30 bin Filistinliyi daha öldüremezsiniz” dedi.

    ABD Başkanı Biden savaşın meşru kurallarına uyulması gerektiği uyarısı yaparak “İkinci dünya savaşında yaşananlar ve gerçekleşen halı bombardımanlarından sonra, savaşın meşru kurallarını değiştirdiğimiz bir duruma geldik. Onlara uyulması gerekir” dedi.

    Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile konuşurken açık kalan mikrofona yansıyan, “Bibi’ye söyledim, sen ve Ben İsa toplantısına gidiyoruz’ dedim” ifadelerini de açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biden, “Bu memleketimin güneyinde kullanılan ve ‘ciddi toplantı’ anlamına gelen bir tabir. Bibi ile 50 yıldır tanışıyoruz, o neyi kastettiğimi anlamıştır” sözlerini kullandı.

    Netanyahu ise ABD Başkanı Biden’ın bu sözlerine “Başkanın tam olarak ne demek istediğini bilmiyorum. Ancak benim İsrail’in çoğunluğunun isteğine karşı kendi çıkarlarım için politikalar izlediğimi ve bunun İsrail’in çıkarlarına zarar verdiğini düşünüyorsa her iki de yanlıştır” şeklinde cevap verdi.

    Politikalarının İsrail’in çoğunluğu tarafından desteklediğini iddia eden Netanyahu, ABD'nin ısrarla vurguladığı iki devletli çözümü bir kez daha reddetti, halkın bunu istemediğini öne sürdü ve “Ayrıca bir Filistin devletini boğazımıza dayatma girişimini kesinlikle reddetmemiz gerektiğini destekliyorlar” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow