hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Blinken, Fidan’ı davet etti! ABD ziyaretlerinin sebebi ne?

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Amerika Birleşik Devletleri'ne resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. İki günlük ziyarette gündem Türkiye-ABD stratejik mekanizma toplantısı olacak. Bu toplantı ne anlama geliyor? CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy detayları aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy detayları şu ifadelerle aktardı;

    Bu ilişkilerin geçtiğimiz yıllarda çok daha parlak görünmeyen zamanlarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında ilişki kanallarına açık tutmak, diyalog kanallarına açık tutmak için kararlaştırdığı bir toplantı mekanizmasıydı. Bu gerçekleştirilecek.

    Sayın Fidan aralık ayının başında buradaydı. Aralık ayının başında Washington’a geldikten sonra biz ilişkilerde müthiş bir hareketlenme gördük.

    Telefon görüşmeleri oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Biden arasında, Blinken-Fidan arasında gerçekleşen görüşme, Blinken’ın Türkiye İstanbul’a gelmesi, cumhurbaşkanıyla dışişleri bakanıyla görüşmesi, İsveç ve F-16 anlaşmasının daha sonra gelmesi ve Victoria Nuland Ankara'ya gelmişti. O bazı görüşmeler yaptı, hatta biraz ortalığı karıştırıp gitti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çünkü CNN TÜRK'e verdiği röportajda, ‘F-35 ailesinde sizi görmek isteriz. Size hava savunma sistemlerini veririz’ demişti.

    İki hafta önce Ulusal Güvenlik Danışmanı Akif Çağatay Kılıç, ABD dışişleri ve savunma bakanları müsteşar yardımcılarıyla görüştü. Müthiş bir trafik oluştu son birkaç ayda. Bunu da onların devamı olarak görebiliriz ve bir hafta içinde. Hem MİT başkanını hem de dışişleri bakanının gelip burada görüşmeler yapması gerçekten ilginç.

    Bir de şunu da söyleyebiliriz; bu sadece Blinken, yani Dışişleri Bakanlığı tarafıyla da değil. Sayın Hakan Fidan, cuma günü Blinken'le görüştükten sonra öğlen saatlerinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile görüşecek.

    Sullivan, ulusal güvenlik politikalarını yürüten başını çeken ve Biden’ın bütün ulusal güvenlik meselelerine bakan kişi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow