hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Boeing’deki irtifa kaybı koltuk arızası kaynaklı mı?

    Boeing şirketine ait yolcu uçağının, Avustralya-Yeni Zelanda uçuşu yaparken aniden irtifa kaybı yaşamasına dair yeni bilgiler ortaya çıktı. Sarsıntının nedeninin pilot koltuğundan kaynaklanan bir hata olduğu dile getirildi. Pilotlara ‘koltuklarınızı kontrol edin’ uyarısı yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Boeing uçaklarına yönelik tartışmalar büyüyor. Geçtiğimiz günlerde Boeing şirketine ait Avustralya-Yeni Zelanda uçuşunu yapmak için havalanan bir yolcu uçağında ani irtifa kaybı yaşanmış, yolcular yaralanmıştı.

    Uçaktaki ani irtifa kaybının neden kaynaklandığı belli oldu. Wall Street Journal'ın haberine göre, sarsıntının nedeni, bir uçuş görevlisinin yanlışlıkla pilot koltuğundaki bir düğmeye basması ve bunun koltukta beklenmedik bir elektrik arızası meydana getirmesi oldu.

    Bu arıza sonucu koltuk olması gerekenden çok daha fazla öne giderek kontrol kumandalarına temas etti. Böylece lövye yani uçağı kontrol etmeye yarayan kumanda kolu aniden aşağıya eğildi ve uçağın ani bir dalışa girmesine neden oldu. Bu dalış sonucunda uçak irtifa kaybetti ve yolcular yaralandı. Gazete haberini Amerikan Havacılık Endüstrisinden ismini vermeyen bir yetkiliye dayandırdı.

    Bu bilginin ardından Boeing, olayla ilgili soruşturma devam ederken pilotların koltuklarını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deneyimli pilot alan Armstrong, ise CNN International'a o düğmeyi anlattı ve “Düğme pilot koltuğunun arkasında bulunur. Düğmenin üstünde bir koruma var. Düğmenin kullanımı, yalnızca koltuğa otururken veya koltuktan kalkarken kullanılacağı varsayımına dayanmaktadır. Uçak uçarken kullanılacak bir şey değil” ifadelerini kullandı.

    Uçağın o an otomatik pilotta olabileceğini söyleyen Armstrong, bu bilgilerin olayı anlamak için yeterli olmadığını vurgulayarak “Bu düğmenin burada bir uçuş görevlisi tarafından nasıl etkinleştirildiğini anlamıyorum. Bunun nasıl mümkün olduğunu anlamıyorum" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow