hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'de salgın karşıtı protestolar nereye gidiyor?

    Çin'de koronavirüs salgını önlemlerine karşı eylemler sürüyor. Ülkedeki son durumu başkent Pekin'den CNN International Muhabiri Selina Wang aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selina Wang, şunları söyledi:

    Geçtiğimiz birkaç gün içinde buradaki eylemlerin ülke çapına yayıldığını gördük. Sadece büyük şehirlerde yaşanmıyor bu olaylar. Aynı zamanda kırsal bölgelerde ve en elit üniversite kampüslerinde bile görülüyor Çin'in genelinde. Ve buradaki eylemler sadece salgınla kısıtlı değil. Bazılarında aynı zamanda direkt olarak Şi Cinping ve Komünist Partiye istifa çağrısı yapılıyor. Yani bunun insanlara daha fazla özgürlük çağrısı, demokrasi çağrısına dönüşme ihtimali var. Burada başkent Pekin'de bile protestolar devam ediyor. Güvenlik hep çok yüksek seviyede düzeyde burada. Eşi benzeri görülmemiş bir ölçekte oluyor. Bu eylemler şu anda. Burası otoriter bir ülke çünkü. Ve hiçbir şekilde muhalefete müsaade edilmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün akşam eylemlerden birine katıldım. Pekin'de haber yapmaya gittik. Şehir merkezindeki bir bölgede ve koronavirüs salgınının çok sert geçtiği bir bölgeydi. İnsanların evde kalması yönünde bir talimat vardı. Çoğu genç olan birçok kişi bu talimatı reddetti, sokaktalardı. Ve 'Koronavirüs kısıtlamalarına hayır, özgürlüğe evet' sloganları attılar. 'Bizi içeri hapsetmeyin' diyorlardı. Şiir okuyanlar vardı. Gözyaşlarını tutamayanlar vardı, durumdan memnuniyetsizliklerini dile getiriyorlardı. Gerçekten üç yıllık birikmiş bir öfke var. Bunu görüyoruz şu anda. Pekin'deki protestolarda çok ciddi bir polis varlığı vardı. Durum şiddet olaylarına dönüşmedi ancak sabah 2 gibi daha fazla polis araçları ve memurlar geldi. İnsanları dağılmaya zorladılar. Barışça bir şekilde ama çok ciddi bir polis varlığıyla.

    Bir çevrimiçi sansür var. Çin basınında da CNN'e verdiğim haberler aynı şekilde sansürleniyor. Dediğim gibi barışçıl bir polis müdahalesi gördük. Dün şiddet olayı görmedik ama gerçekten bir duvar oluşturacak kadar kalabalık memur sayısı vardı. İnsanları böyle uzaklaştırdılar. Ancak başka şeylerde şiddet olayları da gördük. Özellikle Shanghai'da. Buradan gelen videolarda polisin çok daha agresif bir müdahale yöntemi benimsediğini görüyoruz. Buradaki eylemcileri ittiklerini, darp ettiklerini gördük. Bir BBC muhabiri gözaltına alındı. Kendisi serbest bırakılmadan önce tekmelendiğini, darp edildiğini söyledi. BBC de burada işini yapan akredite bir muhabirin başına gelenleri kınadığını ifade etmişti. Yani ciddi anlamda daha agresif bir müdahaleleri görme ihtimalimiz artıyor. Ama ne kadar artacak bilemiyoruz tabii ki. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pekin'de 'özgürlük istiyoruz' sloganları duyduk. 'Demokrasi istiyoruz' diyenler var. 'Daha fazla insan hakkı istiyoruz' diyenler var. Ancak ilginç bir şey daha var. Pekin'de azı argümanlar, bazı konuşmalara şahit oldum. Bazı göstericiler 'Biz özgürlük istemiyoruz. Burada liderlerin görevi bırakmasına, rejim değişimine gerek yok. Sadece bizi duymalarını istiyoruz' dediler. Ancak eşi benzeri görülmemiş bir ayaklanma sözü konusu burada. 10 yıldır böyle bir şey gözükmüyor. Hiç düşünülemez bile denirdi. Çin gibi bir yerde. Çünkü burası bir polis devleti. Çok ciddi gözlem var ve ciddi bir güvenlik var.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow