DEAŞ-Horasan terör örgütü nedir?

{ title }

SONRAKİ VİDEO

Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan'da sular durulmazken, Kabil havalimanı bombalı saldırıyla sarsılmış, 170 kişi hayatını kaybetmişti. O saldırıyı, DEAŞ-Horasan terör örgütü üstlenmişti. Peki DEAŞ-Horasan örgütü nedir, Taliban'dan farkı ne?

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kabil Hamid Karzai Havaalanı'na bombalı saldırı düzenlemiş, 170 Afgan ve 13 Amerikan askerini öldürmüşlerdi. O saldırıyı üstlenen DEAŞ-Horasan örgütü hakkında ne biliniyor?

DEAŞ-Horasan, 2013’te EL Kaide’nin Irak kolunun ayrılarak oluşturduğu DEAŞ’ın, Pakistan-Afganistan bölgesindeki koluna verilen isim. Horasan,
Perslerin bugünkü Afganistan, İran’ın doğusu, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Pakistan’ında bir kısmını kapsayan bölgeye hakim olduğu dönemde, imparatorluğun doğusuna verilen isimdi.

Horasan Farsça, “Güneşin yükseldiği yer” anlamına geliyor.

Örgüt ilk olarak, Ocak 2015’te ortaya çıktı. DEAŞ 2013 Nisan’da Irak’ta kurulduktan sonra, 2014’te Rakka ve Musul’u alarak hızla güçlendi. Yani gücünün doruklarındayken Pakistan ve Afganistan’dan Irak ya da Suriye’ye giderek örgüte katılmak isteyenleri topladı. Pakistan Taliban’dan ayrılan militanları da yanına alarak DEAŞ-Horasan’ın kurulduğunu duyurdu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

DEAŞ-Horasan, Deaş’ın Irak ve Suriye’de gücünü kaybetmesinin ardından Afganistan’a kaçan militanların yanı sıra, bazı Arap ülkelerinden, Tacikistan, Özbekistan, Çeçenistan, Hindistan, Bangladeş ve Çin’den gelen savaşçılarla büyüdü.

2018’den itibaren bazı avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde, DEAŞ-Horasan üyesi olduğu gerekçesiyle 10’un üzerinde şüpheli tutuklandı,
uzun yıllar hapis cezası aldı.

2019’da, DEAŞ’ın Horasan grubunun Afganistan’daki saldırıları arttığında Amerika Birleşik Devletleri Taliban ile görüşmelere başlamıştı. Bu dönemde DEAŞ-Horasan’ın saldırılarını Avrupa ve ABD’ye genişletebileceğinden korkan ABD’nin, Taliban ile DEAŞ’a karşı mücadelede işbirliği yapmak için görüşmeler yaptığı, Amerikalı yetkililere dayandırılarak yapılan haberlere yansımıştı.

DEAŞ-Horasan, çoğunlukla Afganistan’ın doğusunda, İran sınırındaki Şii nüfusu hedef alan kanlı saldırılar gerçekleştiriyor. Bu nedenle uzmanlar, Taliban’ın kendi gücünü tehdit etmediği sürece DEAŞ-Horasan’a karşı savaşmadığı yorumunda bulunuyor.

İki örgüt Ocak 2015’te birbirlerine karşı savaş ilan etti..

DEAŞ-Horasan Taliban’ı, stratejik rakibi olarak değerlendiriyor. Örgüt Taliban’ı sadece, Afganistan ile sınırlı bir hükümet kurma amacı güden milliyetçiler olarak tanımlıyor. Küresel bir halifelik kurma hedefi benimsiyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

DEAŞ-Horasan ayrıca, Taliban tarafından Afganistan İslam Emirliği'nin Emir Ül Müminin olarak görülen kurucusu Molla Muhammed Ömer'in yetkisine meydan okuyan ilk militan örgüt oldu.

İki örgüt arasında ideolojik farklılıklar da var. Taliban, Sünni İslam'ın çoğu Afgan gibi Hanefi mezhebine bağlı, muhafazakar bir hareket. Genelde tasavvuf inancına sahip.

DEAŞ, Vahabi/Selefi ideolojisini benimsiyor. Tasavvuf'a inanmıyor ve Şiileri dinsiz olarak görüyor.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow