Dünya savaşın eşiğinde! Uzman isim yorumladı: 'İndus onlar için savaş sebebiydi!'

KAYNAKBuse Güngör / Cnnturk.com Muhabiri

Hindistan, Pakistan'ın Azad Keşmir Bölgesi'nde ve Pencap eyaletinde altı bölgeye saldırı düzenledi. Saldırıda 26 can kaybı yaşanırken 46 kişi de yaralandı. Kayıp 2 kişi ise aranıyor. Bu saldırılarda İndus Suları Anlaşması'nın önemi nedir? Detayları Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş anlattı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş konu ile ilgili detayları şu ifadelerle aktardı:

"Hindistan ve Pakistan 1960’larda savaşın eşiğine geldikleri sebep İndus sularıydı. İndus suları dediğimiz altı kolu olan bir nehir. Üç tanesinin doğduğu yer Hindistan toprakları ve Hindistan suyu bir silah olarak kullanıyor. Pakistan için su meselesi hayat memat meselesi, çünkü Pakistan’da 9 tane elektrik üreten baraj bar. Bu barajların suları Hindistan’dan gelen İndus suları. Ayrıyeten tarımını da sularla yapıyor. Tarım ve enerji için büyük önemi var. Hindistan tekrar o suları kesti, Pakistan’ı tehdit etti ve '1960 anlaşmasını askıya alırsan bu benim için savaş sebebi' dedi ve gerilim yükseldi. Hindistan’ın attığı bu saldırgan adım Pakistan’ı da ister istemez daha yüksek perdeden bir cevap verme yoluna itti. Hindistan, İsrail’in Gazze’de yaptığının bir benzerini Pakistan’a yaptı"

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Dünya savaşın eşiğinde Uzman isim yorumladı: İndus onlar için savaş sebebiydi

İNDUS SULARI ANLAŞMASI

İndus Suları Anlaşması, 1960 yılında Hindistan ve Pakistan arasında, Dünya Bankası’nın arabuluculuğunda imzalanmış bir su paylaşım anlaşmasıdır. Anlaşmanın amacı, her iki ülkenin tarım, enerji ve içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak üzere, İndus Nehir Sistemi’nin kullanımını barışçıl şekilde düzenlemektir.

Anlaşma kapsamında, İndus Nehir Sistemi’ne bağlı altı ana nehir iki gruba ayrılmıştır: Batı nehirleri (İndus, Jhelum, Chenab) ve Doğu nehirleri (Ravi, Beas, Sutlej). Batı nehirlerinin kullanımı Pakistan’a, doğu nehirlerinin kullanımı ise Hindistan’a bırakılmıştır.

Hindistan, batı nehirlerinde yalnızca sınırlı ölçüde su kullanabilir; sulama, balıkçılık ve koşullu hidroelektrik üretim hakkı vardır ancak suyu depolayamaz veya yönünü değiştiremez. Anlaşmanın uygulanmasını izlemek için her iki ülkenin temsilcilerinden oluşan İndus Suları Daimi Komisyonu kurulmuştur. Anlaşmazlık durumlarında teknik uzmanlar, hakem heyeti ve Dünya Bankası devreye girebilir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Anlaşma, günümüze kadar yürürlükte kalmış ve iki ülke arasında büyük çaplı bir su krizini engellemiştir.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow