Düşünceyi konuşmaya çevirdiler
Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, Felçli hastaların konuşabilmesi için yeni bir yöntem geliştirdi. Uzmanlar felçli bir hastanın beyin sinyallerini bilgisayara aktararak konuşmasını sağladı.
Her harfi teker teker seçmesi gerekiyordu. Artık bilgisayar üzerinden konuşabiliyor. Amerikalı bilim insanlarının deneysel çalışması, felç hastaları için umut ışığı olabilir.
Calıfornıa Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, konuşamayan felç hastaları için yeni bir yöntem geliştirdi. Uzmanlar Bravo-1 kod adlı felçli bir hastanın beynine bir implant yerleştirdi. Beyinden ses tellerine giden yola yerleştirilen implant, konuşma sinyallerini yakalayıp bilgisayara aktardı. Böylece 15 yıl önce beyin sapı felci geçirip konuşma yetisini yitiren Bravo-1 bilgisayar aracılığıyla konuşabildi.
%75 doğruluk oranına sahip yöntemle dakikada 15 kelime konuşulabiliyor. İnsanların ortalama konuşma hızı ise dakikada 150 ila 200 kelime arasında. Bu çalışma ile ilk defa beyinden alınan sinyaller konuşmaya dönüştürüldü. Yeni yöntem akıllara dünyaca ünlü bilim insanı Stephen Hawking'i getirdi.
ALS hastası olan Hawking de konuşma yetisini kaybetmişti. İntel tarafından geliştirilen bir arayüz sayesinde yüz mimikleri ile cümleler kurup bilgisayar aracılığıyla konuşabiliyordu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


Türkiye o ülkeleri geride bıraktı! İşte dünyanın en güçlü orduları

İki komşuda da protesto: Çiftçi isyanı ve bütçe tepkisi!

Machado Oslo’da: Aylar sonra ilk görüntü! Film gibi yolculuk: ABD yardım etmiş...

Asya Pasifik'te 'satranç': Tansiyon yüksek! ABD bombardıman uçağı, Japon jetleriyle havalandı: Çin ve Rusya'ya mesaj...

BİR İLK! İtalyan mutfağı, UNESCO listesinde...