Fransa’da okulda polis eşliğinde kıyafet denetimi
Fransa'da okullarda "abaya" adı verilen çarşaf benzeri uzun elbiselerin giyilmesi yasaklandı. Ancak iddialara göre yasak bazı okullarda ırkçı boyutlara ulaştı. Okul müdürleri, "Müslüman görünen" lise çağındaki kızları bol kıyafetleri olduğu gerekçesiyle okula almadı. Avrupa İslamofobi’yle Mücadele Örgütü uzmanlarından Aicha, iddiaları CNN TÜRK Dış Haber Muhabiri Zeynep Özipekçi'ye yaşananları anlattı.
Pazartesi, Fransa’da yaşayan Müslümanlar için tarihi bir gündü. Okullarda abaya giyilmesi yasaklandı. Neler yaşandı?
“Yüzlerce çocuğun okula alınmaması için kıyafet kontrolünde polis de yanlarındaydı. Okula girme yasağı, polis ile birlikte organize edildi, okul müdürleri, çok hazırlıklıydılar bu sayede yüzlerce genç kızın okula girmesi engellendi. Hükümete göre yaklaşık 300 kişinin okula girmesi engellendi bunlardan 67'si kıyafetini çıkarmayı ya da değiştirmeyi reddetti. Bize başvuran 50'den fazla kişi ayrımcılığa uğradığını söyledi. Eğitim Bakanı Gabriel Atal'ın anlattığından çok daha farklı bir uygulama söz konusu oldu. Kız çocuklar bize kıyafetlerinin fotoğraflarını gönderdiler ve kimilerinin uzun tişörtleri, kimilerinin uzun tunikleri vardı kimilerinin gömlekleri sorun oldu, çünkü o kıyafetleri "fazla bol ya da fazla uzun" buldular ya da uzun elbiseleri almadılar. Tabi burada büyük bir "karmaşa" var ve bu karmaşa bu yasa tarafından yapıldı çünkü insanlar bunun bir abaya olup olmadığını bilmiyor ve "ırka göre eleme" yapıldığını söylemem gerek. Bir okul müdürü de geçtiğimiz günlerde yasanın görüntüye bakarak ya da ırka bakarak uygulandığını anlatmıştı. O yüzden anladık ki bu karar sadece dini değil, aynı zamanda ırkçı bir karar. Burada ayrıca cinsel istismar suçu da var. Birçok genç kız bizimle iletişime geçerek okul müdürlerinin davranışlarını raporladı ve onların kızlara vücuduna oturan kıyafetler giymek zorunda olduğunu söyledi. Kıyafetlerini çıkarmalarını istediğini söyledi. Ya da sadece bol kıyafetler giymek istedikleri için incelendiler. Kimi öğrencilerimiz ise dini aidiyetleri olmasa da bol kıyafetleri yüzünden okuldan çıkmak zorunda kaldıklarını söylediler. Öğrenciler, "Müslüman terörist" olarak kodlandıklarını söylediler. Ama aslında sadece farklı istekleri olan, kıyafetlerini bu şekilde giymek isteyen kızlardı.”
Sizce hükümeti bu kararı almaya iten etkenler neler? Laiklik mi, ırkçılık mı? Eşitlik mi ayrımcılık mı?
“Macron, bu yasanın arkasında ayrımcılığa karşı durmak ve laikliğe aykırı davranışları önlemek olduğunu söylüyor ve terörist saldırıları bahane ediyor. Bu gerçekten iğrenç ve şoke edici olduğu gibi politik ve dini bir saldırıdır. Onun söylediğine göre, bu kıyafet yasağının tek gerekliliği üst baş konusunda genel bir disiplin sağlamak. Ülkeye yönelik terörist saldırıların suçlusu olanlara kıyafetlerine ve görünüşlerine göre karar verdi. Burada çok tehlikeli bir birleşme var. Bol kıyafetler giyen genç kızlarla teröristleri aynı kefeye koyuyorlar. Genç kızlar, kıyafetleri ya da kendilerini tanımlamalarına göre ayrımcılığa uğruyor. Sanki onlar tehlikeliymiş, tehlikeli olan onlarmış gibi davranılıyor.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beyaz Saray'da yankılanan soru: First Lady nerede?
Altından Daha Değerli: Çin Getirdi, İngiltere'ye Gönderildi! Yarım Asır Sonra 'Bir İlk' Olma Özelliği Taşıyor...
Yeni Papa belli oldu: İsim tercihi ‘tesadüf değil’…
HABER... İşte yeni Papa! Tarihte bir ilk yaşandı
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu! İlk 3'te iki Avrupa, bir Asya kenti...