Fransa'nın nükleer denemeleri
Fransa'nın bundan 61 yıl önce, o dönemki sömürgesi Cezayir'de gerçekleştirdiği nükleer denemeler bir kez daha gündemde. Cezayir, Paris yönetiminden "Radyoaktif etkileri devam eden denemelerin yapıldığı alanların haritaları"nı istedi ancak ret yanıtı aldı.
Fransa'nın 61 yıl önce Sahra Çölü'nde gerçekleştirdiği nükleer denemeler bir kez daha gündemde. Çünkü Paris yönetimi, Cezayir'in "Denemelerin yapıldığı alanların" haritalarına yönelik talebini reddetti.
Fransa 1960 ila 66 yıllarında, eski sömürgesi Cezayir sınırlarında kalan Sahra Çölü'nde nükleer bomba testleri yaptı. Cezayir yönetimine göre bu denemelerin, çevreye ve insana zarar veren radyoaktif etkileri devam ediyor. Öyle ki mart ayı başında Afrika'dan Fransa'ya gelen toz bulutunda eski nükleer denemelerin radyoaktif kalıntıları çıkmıştı. Cezayir, Fransa'dan nükleer denemelerin yapıldığı alanların haritasını istedi.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun geçtiğimiz ay, "Fransa'dan nükleer deneme sahalarını temizlemesini istiyoruz" demişti. Bu kez Cezayir Savaş Gazileri Bakanı Tayyib Zeytuni konuştu. Zeytuni Paris yönetiminin ne haritaları verdiğini, ne de denemelerden zarar görenlerin tazmini için girişimde bulunduğunu söyledi.
Fransa'nın 1960-1966 yıllarında Sahra Çölü'nde 4'ü yerin üstünde 13'ü de yer altında olmak üzere en az 17 nükleer deneme yaptığı belirtiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Altın Nasıl Oluşur? Bilim İnsanları Yeni İpucu Buldu: Tüm Gözler Bu Patlamada! Bir Çay Kaşığı 1 Milyar Tona Eşit…
Almanya'da yeni kabine belli oldu... İsimler netleşti: 8'i kadın 17 bakan!
Mikroplastikler her yerde: Okyanusların tüm katmanlarında bulundu!
Bir dönemin sonu: Warren Buffett “zamanı geldi” diyerek duyurdu: Yerine gelecek olan isim kim?
Putin'in İktidarda 25. Yılı: Belgesel İçin Kremlin'in Kapıları Açıldı! 'Halefinin Kim Olacağı' Sorusunu Cevapladı…