hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransız sivil toplum örgütleri resmi başvuru yaptı! CNN TÜRK'e konuştular

    Fransız sivil toplum örgütleri, İsrail’e silah sevkiyatını durdurmaya yönelik yasal işlem başlattı. CNN TÜRK Paris Temsilcisi Arzu Çakır Morin yasal başvuru yapan örgüt temsilcileriyle konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa'da İsrail’e verilen silahların soykırım, insanlığa karşı suçlar ya da savaş suçları işlemek için kullanılabileceği uyarısı yapan sivil toplum örgütleri, Paris İdare Mahkemesi'ne 3 ayrı başvuru yaptı. İsrail’e silah satışının askıya almasını istedi.

    Aralarında Uluslararası Af Örgütü, Aser, Attac ve İnsan Hakları Birliği’nin bulunduğu 8 sivil toplum örgütü, Paris İdare Mahkemesi’ne dosyanın ‘acil gündem’ kapsamında ele alması talebinde de bulundu.

    Uluslararası Af Örgütü Fransa Şubesi Silahlanma Sorumlusu Aymeric Elluin, “Birbirini tamamlayan 3 ayrı suç duyurusunda bulunuyoruz. Acil gündeme alınması talebiyle, Fransa’nın İsrail’e silah satışının durdurulmasını istiyoruz. Burada amaç, bu materyallerin savaş suçu işleme ya da 26 Ocak’ta Uluslararası Adalet Divanı tarafından belirlenen soykırım riskine katkı yapmasını engellemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

    Af Örgütünün Fransa’nın Paris’teki merkezinde basın toplantısı düzenleyen örgütler, Fransa’nın altına imza attığı uluslararası anlaşmalara uymasını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örgüt temsilcileri CNN TÜRK Paris Temsilcisi Arzu Çakır Morin'e konuştu.

    Uluslararası Af Örgütü Fransa Başkanı Jean-Claude Samouiller, “Af Örgütü’nün, insan hakları ligi’nin de desteğiyle yaptığı araştırma, uluslararası hukuk metinlerini baz alıyor. Birincisi devletleri soykırım riskini önlemeyi zor birinci anlaşma soykırımı önleme anlaşması, soykırım riski karşısında, devletlerin silah satışını durdurmasını zorunlu kılıyor. Bugün Uluslararası Adalet Divanı ‘soykırım riski var’ dedi. Bugün Fransa, bu anlaşmanın imzacısı olarak tüm önlemleri almak zorunda, bunun yolu da silah satışını durdurmaktan geçiyor” sözlerini kullandı.

    Derneklerin tümü, Fransa’nın silah sevkiyatına devam etmesinin uluslararası silah ticaret anlaşması, Cenevre Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine aykırı olduğunu iddia ediyor.

    Cumhuriyetçi Etik Güvenlik Eylemi Başkanı Benoit Muracciole, "Bugün Gazze’de yaşanan savaş suçu, insanlığa karşı suç ve muhtemel soykırım suçlarının işlenmekte olması Fransız hükümetinin altına imza attığı uluslararası kurallar açısından suç ortağı durumuna gelmesi açısından sorun yaratıyor. Nedir bu anlaşmalar? Silah ticareti anlaşması, ‘Eğer bir silah sevkiyatı Fransa’nın yükümlülüklerine aykırı ise derhal durdurulmalı' diyor. Fransız hükümeti bugün suç ortağı durumunda ve derhal buna son vermeli. İkinci önemli nokta, daha önce Yemen Savaşı sırasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah sevkiyatı nedeniyle yapmıştık. Hakimler bu konunun ciddiyetini biliyorlar. Paris Adliyesi’nde bu konuda bir içtihat mevcut. Ve biz hakimlerin bu yönde karar alacaklarını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örgütler Paris İdare Mahkemesi’nin ‘10 gün gibi bir sürede’ silah sevkiyatının durdurulması kararını alması bekliyor.

    Fransa-Filistin Dayanışma Derneği Onursal Başkanı Bertrand Heilbronn, "Filistinlilerin yaşadığı hiç görülmeyen ve son derece ciddi, Gazze halkına karşı bir soykırım savaşı yürütülüyor. Herkes biliyor ki 75 yıldır bu sorun var, 7 Ekim’de başlamadı. Biz France Filistin Dayanışma Derneği olarak, Filistin halkıyla dayanışıyoruz, özellikle Gazze’de sivillere yapılan saldırıdan bu yana. Bugün yapılan hukuki girişim son derece önemli. Fransa’nın İsrail’e silah satışına karşı bir girişim. Çünkü mevcut durumda İsrail’e silah satışına devam etmek bir soykırıma suç ortağı olmak anlamına geliyor. Uluslararası metinler bu konuda son derece net. Bu suç ortaklığını reddediyoruz ve Fransız hükümetinden hem hukuki hem de politik eylemlerimizle İsrail’e silah satışını durdurmasını istiyoruz” sözlerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow