Hong Kong’da protestolar sürüyor
Hong Kong’daki eylemler 13. haftasında. Sokaklarda tansiyon giderek yükseliyor. Göstericiler havalimanında barikatlar kurdu. Farklı noktalarda polis ve göstericiler arasında çatışmalar çıktı. 63 kişi gözaltına alındı.
Hong Kong’da tansiyon düşmüyor. Eylemlerin 13. haftasında, göstericiler, Hong Kong Havalimanı çıkışındaki otobüs duraklarında toplandı. Polis protestocuları havalimanı içinde kovaladı.
Hong Kong’un farklı noktalarında barikatlar kuruldu. Hükümete ait binalara molotof kokteylleri atıldı. “Özgürlük için mücadele edin” sloganları yankılandı. Bölgede tren seferleri ertelendi, havalimanına ulaşım durdu. Hong Kong Özel Yönetimi, protestocuların yasadışı ve şiddet içeren eylemlerde bulunduklarını ve halkın güvenliğini tehlikeye attığını söyledi. Gözaltına alınan eylemciler oldu.
Gösteriler Haziran ayında, Hong Kong yönetiminin ana kara Çin’e tutuklu iadesini öngören bir yasa tasarısına karşı başlamıştı. Hong Kong Yönetimi geri adım atarak tasarıyı rafa kaldırdı. Ancak eylemler artık başka bir boyuta taşındı. Eylemciler, tasarının tamamen kaldırılmasını ve özel idare yönetimin istifasını istiyor.
Diğer yandan Pekin yönetimi, Hong Kong’u askeri müdahale ile tehdit ediyor. Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesiyle yönetilen eski İngiliz sömürgelerinden biri. Bölge 1898 yılında İngiltere ve Çin arasında imzalanan anlaşmayla 99 yıllığına İngiltere’ye kiralanmıştı. 1997'de yeniden Çin’e verildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kritik temas öncesi Trump’tan Çin’e tarife mesajı: İndirim sinyali geldi, rakam açıkladı!
Rusya Zafer Günü’nü kutluyor: Kızıl Meydan'da gövde gösterisi! Putin, Kuzey Koreli askerleri selamladı...
Beyaz Saray'da yankılanan soru: First Lady nerede?
Altından Daha Değerli: Çin Getirdi, İngiltere'ye Gönderildi! Yarım Asır Sonra 'Bir İlk' Olma Özelliği Taşıyor...
Yeni Papa belli oldu: İsim tercihi ‘tesadüf değil’…