hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiliz Yatırım ve Piyasa Uzmanı CNN TÜRK'e konuştu! Bankacılık krizi kontrolden çıktı mı?

    Bankacılık sektöründeki çalkantının, piyasalar üzerindeki etkisi duruldu. Peki, kriz aşıldı mı? FED’in faiz kararı yeni bir paniği tetikler mi? İngiltere merkezli bir finansal hizmet şirketinin Para ve Piyasalar Birimi Başkanı Susannah Streeter CNN TÜRK'e değerlendirdi. Detaylar Dış Haberler Muhabiri Hilken Doğaç Boran'ın özel röportajında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Credit Suisse’in UBS tarafından satın alınması ve 6 büyük Merkez Bankasının küresel dolar likiditesini artırma hamlesinden sonra piyasalarda yükseliş gözlemlendi. Sizce kriz kontrol altına alındı mı?

    Susannah Streeter: Şimdilik kontrol altına alındığını düşünüyorum. Çünkü yetkililer bir kez daha piyasaları rahatlatmak için harekete geçti. Avrupa Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde’ın (kristiğn lagard) “Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” açıklamasından sonra panik dindi. Bu, Mario Draghi’nin Merkez Bankası başkanlığı yaptığı 2008 krizi dönemini andırdı. Yani bunun faydası oldu. Ayrıca Avrupa’daki diğer riskli tahvil sahiplerinin, UBS’in Credit Suisse’i devralmasının ardından tüm varlıklarını kaybedenlerle aynı kaderi paylaşmayacağına dair taahhütler de etkili oldu.

    Hilken Doğaç Boran: Avrupa’daki kurumlar ve Merkez bankaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Nasıl konum alıyorlar? Sıçrama etkisini ve paniği azaltmak için ekstra önlemler gelir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Susannah Streeter: Evet Christine Lagarde dün tam da bu mesajı verdi. “Avrupa Merkez Bankası ne gerekiyorsa yapacaktır” dedi. Bu da hazır durduklarını ve zayıflık gördükleri anda iflas potansiyeli olan bankaları destekleyecekleri anlamına geliyor. Şunu da vurgulayım: Burada büyük bankalar zorlanmayacak. Küçük ve çeperdeki bankalar sıkıntı yaşayabilir. Hatta ana bankacılık sektörüne dahil olmayan finansal kurumlar etkilenecek. Çünkü büyük bankaların hepsi, finansal kriz sonrası dönemde sermaye birikimlerini büyük oranda artırdı. Daha istikrarlı mevduatları var. Son yıllarda birçok sorun yaşayan Credit Suisse’ten daha iyi yönetiliyorlar. Hatta zorlanan küçük bankaların aksine büyük bankalarda mevduat çıkışı yerine mevduat girdisi bile görebiliriz.

    Hilken Doğaç Boran: ABD’ye gelecek olursak. First Republic Bankası, 11 banka tarafından yapılan yardıma karşın hala zor durumda. ABD’li düzenleyiciler ve kurumlar bankayı yakından takip ediyor. Sizce burası, hareketlilik başladığından bu yana ABD’de batan üçüncü banka olacak mı?

    Susannah Streeter: Bence First Republic (Först ripablik) Bankası’na yönelik birçok teşvik olduğunu düşünüyorum. Bu hisse değerlerine de yansıyor. Asıl sorun, Wall Street’in (vol sıtriğt) en büyük isimlerinden gelen finansal desteğe rağmen mevduat sahiplerinin paralarını çekmeye devam etmesi. Ama, Silikon Vadisi Bankası ya da Signature (signiçır) bankası’na benzer bir senaryo yaşanması durumuna karşı ABD Hazine Bakanlığı’nın hazırda beklediğini biliyoruz. Yani mevduatları koruyacaklardır. Çünkü bu etkinin diğer bankalara sıçramasını istemiyorlar. Bu vakaların sayısı artasa da hala münferit oldukları düşünülüyor. Bence merkez bankalarının, hükümetlerin ve düzenleyicilerin eylemleri, olası sıçramaları durduracaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Son gelişmeler ve piyasalardaki kırılganlık göz önünde tutulduğunda, FED’in faiz hakkında ne karar vermesini bekliyorsunuz? Artışa gidilir mi?

    Susannah Streeter: Bence 25 baz puan artıracaklar. Ama bu da tüm verileri yakından takip edecekleri mesajını verecektir. Çünkü tüm bu çalkantılar, banka borçlanmalarını da etkileyebilir. Bu da ekonomideki talebin hızla yavaşlamasına neden olabilir. Yavaşlamayı hızlandırabilir. FED yetkilileri, olası yavaşlama ibarelerini yakından takip edecektir. Piyasadaki hareketlilik aslında bir bakıma FED’in işini yapmış oldu. 3 faiz artışı daha beklerken, yalnızca tek bir artış görebiliriz. Yani FED’in artışı bitirmeyi planladığı tavan faiz oranının çok daha aşağıya çekileceğini ön görüyorum. Hatta bir sonraki artış son olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Petrol fiyatları hakkında görüşünüz nedir? Buradaki düşüşle, piyasalardaki kargaşanın arasında bir bağlantı var mı?

    Susannah Streeter: Bence var. Çünkü son bir haftada petrol fiyatlarının son olarak Aralık 2021’deki seviyeye gerilediğine şahit olduk. Bu da bence bankacılık sektöründe yaşananların bir yan etkisi. Çünkü bankaların önümüzdeki süreçte borç verme konusunda daha çekingen davranması bekleniyor. Örneğin ipotek almak isteyen ev sahipleri ve kredilerini uzatmaya çalışan şirketlere karşı. Bu da büyümeyi yavaşlatabilir. Şirketlerin büyümek için borçlanması şart çünkü. Bu yüzden, finans piyasalarında yaşananların küresel büyümeye yönelik olası etkilerinden dolayı petrol fiyatlarının düştüğünü düşünüyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow