hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran mı güçlü İsrail mi? İşte askeri güç karşılaştırması...

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran mı güçlü İsrail mi? Asker sayısı mı önemli, savaş uçağı sayısı mı? Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, CNN TÜRK'te Ne Oluyor? programında Global Firepower kaynaklı İran-İsrail askeri güç karşılaştırmasını değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ'un açıklamaları şöyle:

    "BANA GÖRE ASKER SAYISI ÖNEMLİ"

    Asker sayılarına baktığımızda 170 bine 610 bin. İran'da 3 misli bir asker sayısı var. Savaş uçağına bakarsak da İsrail'in bir hava üstünlüğü var. Asker sayısı mı önemli savaş uçağı mı? Bana göre asker önemli, askerin sahadaki çarpan kat sayısı. Mesela İsrail... Gazze ufacık bir yer, oranın içinden çıkamadı. Bir tugayı bölgede bırakıp diğerlerini çekme kararı aldı daha yeni. Çünkü rakam ne olursa olsun eğer ruh yoksa sahada öyle savaştırma imkanın yok. İsrail'i 6 aydır tartışıyoruz biz. Ordu demiyorum ben, terörist varlık neticede o akıl ve o mantıkla hareket ediyor. Ama bunların içerisinde cepheden kaçan, gitmiyorum diyen psikolojik sıkıntıyı üst boyutlarda yaşayan çok ciddi bir kitle oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran mı güçlü İsrail mi İşte askeri güç karşılaştırması...

    "ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKE MÜDAHALE ETMEZSE SAVAŞI İRAN KAZANIR"

    İki yapıyı karşılaştırdığında birisi Pers Uygarlığı, birisi üç çeyrek asırlık bir devlet demiyorum ben, yani devlet dediğinin bir sınır olur, bir duruşu, bir karakteri, bir otoritesi olur. Şu anda sınırı belli değil. Yani 75 yıldır bölgede kan gövdeyi götürdü ve müsebbibi de İsrail. Şimdi o yapıyla bu yapıyı kıyasladığında ben İran'ın eğer dışarıdan üçüncü bir ülke müdahale etmezse ve birebir cephe savaşı hani sınırda sınırdaş olduğunu varsayarsak ikisi savaşırsa kim kazanır dersen ben uzak ara İran'ın bu işi kazanacağını söyleyebilirim. Zaten İsrail'in asker yapısında ne disiplin var ne cesaret var. Hep çoğul geziyorlar, en ufak bir tehditle çil yarısı bir dağılıyorlar ve bunu cephenin her yerinde görüyorsun. Mesela Hamas'ın ilk defa o işgal başladığında yayınladığı görüntülere dikkat edin. Hani keklik avlar gibi derler ya, öyle avlayıp Hamas alay edercesine kamuoyuna servis etti o görüntüleri. Tank... İsrail'de de var. O tankları keklik gibi avlamadı mı? Hamas'ın o kendi yapım füzeleriyle o Kassam Tugayları avladı. İsrail orada ciddi bir hurdalık oluşturdu mu, oluşturdu. Hatta o ateşkes zamanı, bu hurdaların alandan biz uzaklaştırıldığını, kaçırıldığını gördük mü, gördük. Bir sayısal eşitlik nispeten var. Ama uygulamaya gelirsen, İran'la kıyaslanmayacak derecede bir çapulcu sürüsü. Savunma bütçesinde de 24 milyar dolar, 10 milyar dolar. Ciddi bir fark var ama burada Amerika'nın da katkısını ihmal etmemek lazım. Görünmeyen katkı. Biz böyle mukayese yapıyoruz ama sadece rakamsal bir askeri karşılaştırma yapıyoruz. Eğer iş gerçeğe dönerse İsrail'in yalnız kalacağını düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran mı güçlü İsrail mi İşte askeri güç karşılaştırması...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow