hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail-İran arasında savaş kapıda mı?

    KAYNAKMutlu Doğan Akbaş/ Cnnturk.com Muhabiri

    İsrail’in, Suriye’deki İran Konsolosluğu’na 1 Nisan’da yaptığı saldırı, bölgedeki gerilimi artırdı. İran Devrim Muhafızları’ndan ikisi general 7 kişinin öldüğü saldırı sonrası İran lideri Hamaney, "İsrail tokat yiyecek" açıklamasında bulunmuştu. İran cephesinden gelen tehditvari açıklamalara İsrail Başbakanı Netanyahu da aynı dozda yanıt verdi. "Kim bize zarar verirse, biz de ona zarar vereceğiz" dedi. Peki bölgedeki gerilim tırmanmaya devam eder mi? İran nasıl bir karşılık verebilir? Gazeteci Güngör Yavuzaslan CNN TÜRK canlı yayınında yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail’in 1 Nisan tarihinde Suriye’deki İran Konsolosluğu’na yaptığı saldırıda 2’si general olmak üzere toplam 7 İran Devrim Muhafızı hayatını kaybetmişti. Bu gelişmenin üzerine İran lideri Hamaney “İsrail tokat yiyecek” diyerek tehditte bulunmuştu. Peki İran’ın İsrail’e karşı planladığı intikam Tel-Aviv’i vurmak mı? İran gerçekten bir saldırı planı yapıyor mu? Gazeteci Güngör Yavuzaslan, CNN TÜRK canlı yayınında görüşlerini aktardı.

    Güngör Yavuzaslan’ın ifadeleri özetle şu şekilde;

    İran bir cevap verecek. Bu Kasım Süleymani’den sonra füze atmak şeklinde mi olacak, zamanında Irak’ta bulunan ABD üslerine 8 adet füze atmıştı. Onlar bir etki oluşturmadı ama kendi kamuoyu açısından o füzelerin gönderilme görüntülerini paylaştı. Cevap verebileceği yer yine Suriye Golan Tepeleri ve Lübnan olabilir. İki soru var aslında temelinde sorulan. İran, direkt mi cevap verecek? Çünkü Devrim Muhafızları’ndan iki tane önemli general vuruldu yoksa vekiller üzerinden mi cevap verecek? Direkt cevap vermesi Ortadoğu’da bir savaş demek. Örneğin Tel-Aviv’e füze atması sonucunda İsrail cevap verir ve İran-İsrail savaşına evrilebilir.

    İsrail-İran arasında savaş kapıda mı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İSRAİL'İN LÜBNAN'A GİRME BAHANESİ OLABİLİR"

    Aslında İsrail’in temel stratejisi savaşı Güney Lübnan’a yaymak. 30 kilometre içeri gireceğiz diye defalarca açıklamaları var. İran’ın bu saldırısı bir bahane olabilir. Çünkü İran’ı yalnızca havadan vurabilirler. Arada iki ülke var. Ama Güney Lübnan’a 30 kilometre girip İran destekli milisleri vurabilirler.

    İsrail-İran arasında savaş kapıda mı

    İRAN'IN VEKİL GÜÇLERİ DAHİL OLUR MU?

    Ayrıca İran vekilleri üzerinden de cevap verebilir. Kim var vekiller olarak? Güney Lübnan’daki Hizbullah, Suriye’deki Şii destekli gruplar ve Yemen’deki Husiler. Husilerin elinde İsrail’i vuracak füzeler var. Benim kişisel görüşüm önümüzdeki 48 saat çok önemli neden? Şii, daha doğrusu İran’ın intikam stratejisine başlayabilmesi için cenazelerin kalkması gerekir. Cenaze kalkmadan bir cevap verilmez. Onların kendi öğretileri bu şekilde. Cenazeler kalktı. Artık o süreç başladı. Eğer cevap vermezse ne olur? Bugün çok ilginç bir yerden bir yorum geldi. Husilerin iki numarası, Husi sözcüsü İran’ı çok ağır bir dille eleştirerek “cevap vermezsen sen kimsin?” dedi. İran cevap vermezse bölgede oluşturduğu Şii koruyucu kalkan içinde inandırıcılığı sorgulanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail-İran arasında savaş kapıda mı

    İRAN'IN İNTİKAMI GERÇEK Mİ?

    Kasım Süleymani’den sonra Trump’ın açıklaması var. “İranlılar bizi aradı. Biz Kasım Süleymani’ye cevap vereceğiz, füze atacağız. Ama size bir zarar vermeyeceğiz. Biz füze atmış gibi yapalım siz de gelmiş gibi yapın.” Ve İran’dan buna bir yalanlama gelmedi ve füzelerin atıldığı noktalarda kayıplar olmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İSRAİL SURİYE'DEN İSTİHBARAT ALMIŞ OLMALI"

    İsrail’in bu saldırıyı gerçekleştirmek için mutlaka içeriden istihbarat almış olması gerekiyor. Çünkü çok kapalı bir yapı ve büyükelçiliğe ek bir bina yapmışlar. Yani Devrim Muhafızları büyükelçiliğin içine kendilerine bir karargah yapmışlar. Oradaki saldırıyı zamansal ve mekânsal olarak belirleyebilmek için Suriye içinden bir destek muhakkak alınmış olmalı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow