hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail saldırıda "hatalıyız" dedi

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail ordusu, Gazze'de Dünya Merkez Mutfağı çalışanlarının öldürülmesine ilişkin yürüttüğü soruşturmanın sonucu açıkladı. Buna göre İsrail ordusu yardım kuruluşuna saldırıya 'bir dizi hatanın' yol açtığını söyleyerek, sorumluluğu kabul etti. "Saldırılar önlenebilirdi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail ordusundan tüm dünyanın beklediği açıklama geldi. İsrail, pazartesi günü Gazze'de Dünya Merkez Mutfağı kuruluşu çalışanlarının öldürülmesine ilişkin yürüttüğü soruşturmanın sonucunda, "hatalı" olduklarını kabul etti.

    Bulgularını "Dünya Merkez Mutfağı" kuruluşuna ve yabancı büyükelçilere sunan İsrail Ordusu Komisyonu, iletişimin koptuğunu, hedeflerin yanlış belirlendiğini ve protokolün ihlal edildiğini belirtti.

    İsrail saldırıda hatalıyız dedi

    Olayda İsrail Ordusu Güney Komutanlığı, 162. Tümen ve Nahal Tugayı arasındaki iletişimde kesinti yaşandı. Yardım kuruluşunun konvoyun ayrıntılarının tugayın komuta merkezindeki dron operatörleri tarafından bilinmediği öne sürüldü.

    Orduya göre saldırı, her ne olursa olsun yardım araçlarına yaklaşan silahlı kişilere ateş açılmasını yasaklayan ateş açma protokollerinin bariz bir ihlaliydi. Ve bu nedenle, saldırı önlenebilirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail saldırıda hatalıyız dedi

    Soruşturmayı yürüten komisyon, insansız hava aracı operatörlerinin, takip ettikleri araçların birinde silahlı birinin olduğunu fark ettiğini ve o araçlara silahlı kişiler tarafından el konulduğu izlenimiyle ateş emri verdiklerini iddia etti. İlk saldırının ardından, araçtaki 2 kişinin diğer bir araca kaçtığını gören operatörler, diğer araçlara da saldırı düzenlediğini söyledi.

    Hatasını kabul eden komisyon, ikinci ve üçüncü araçlara tekrarlanan füze saldırılarının operasyonel prosedürlere aykırı olduğunu dile getirdi.

    Olayın ardından yapılan soruşturmada operatörlerden biri, silah taşıdığı düşünülen kişiyi "suçlamakla" hata yaptığını ve "muhtemelen çanta taşıdığını" itiraf etti.

    İsrail saldırıda hatalıyız dedi

    Hedeflenen araçların çatılarında büyük Dünya Merkez Mutfağı logoları bulunurken, ordu bunların gece dronların kullandığı kızılötesi kameralarda görünmediğini iddia etti ve 7 çalışanı "kasıtlı" vurmadıklarını tekrarladı.

    Tüm bu bulguların sonucunda, İsrail ordusundaki iki subay görevden alındı, üst düzey komutanlar da resmi olarak kınandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow