hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'in Hamas’ı bitirme hedefi ne kadar yakın?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İsrail Gazze'de dünyanın en kanlı saldırılarından birini sürdürüyor. Netanyahu hükümeti, Hamas’ı ortadan kaldıracağını söylüyor. İsrail buna ne kadar yakın? İngiliz Devlet Televizyonu BBC araştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlara göre, tarihin en kanlı saldırılarından biri olan Gazze savaşında yaklaşık 33 bin Filistinli İsrail tarafından öldürüldü. Amaç ise Hamas'ı Gazze'den temizlemekti.

    İSRAİL BU HEDEFE NE KADAR YAKIN?

    İsrail ordusunun iddiasına göre, Gazze’de 30 bin Hamas üyesi bulunuyordu. İsrail, bunların 13 binini öldürdüğünü söyledi. Ancak yalnız 113 üst düzey komutanın adını verdi.

    BBC’nin doğruladığı verilere göre, İsrail’in ‘113 Hamas Komutanı’ iddiasıyla açıkladığı isimlerden biri Mustafa Thuraya serbest gazeteciydi.

    Uzmanlara göre, Hamas’ın üst düzey yetkililerinin çoğunluğu hala hayatta ve İsrail'in onları bulup öldürmesi ise neredeyse imkansız.

    Öte yandan İsrail, Hamas'ın elindeki rehineleri alma konusunda da başarılı olamadı. Hamas'ın İsrail topraklarındaki sızma girişiminde 253 kişi rehin alınmıştı. Bunların 109'u esir takasıyla serbest bırakıldı. 3'ü İsrail askeri tarafından beyaz bayrak taşırken öldürüldü, toplam 11 rehine öldü. Hamas'ın elinde 133 rehine kaldı. Ancak İsrail, 34'ünün öldüğünü iddia ediyor. Gazze'de Hamas hakimiyeti de sürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BBC İsrail ordusuna kaç tünel imha ettiklerini sordu. Ancak ordudan bir yanıt alınamadı. Araştırmalar gösterdi ki, İsrail 400 tünel kapısının imha edildiğini söyledi ama hiçbiri hakkında ne yer ne zaman verdi. Öte yandan 6 ayda İsrail tarafından öldürülenlerin yüzde 70'i kadın ve çocuk. Özellikle ateşkesten sonra bu oran git gide katlandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow