hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsveç resmen NATO'nun 32’nci üyesi

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsveç’in NATO’ya katılma süreci tamamlandı. İsveç, katılım belgelerini ABD'ye teslim ederek NATO'nun 32. üyesi oldu. İsveç Başbakanı ülkesinin artık daha güvenli hale geldiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Finlandiya'nın ardından İsveç de resmen NATO üyesi oldu. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Washington'da katılım belgesini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan aldı. Blinken İsveç’in NATO’ya katılımıyla ilgili, “Güzel şeyler sabredene gelir. Daha iyi bir örnek yok. Ancak bu katılım belgesinin alınmasıyla Washington Antlaşması'na taraf ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün 32. üyesi olarak İsveç'i ilk karşılayan ben olayım” ifadelerini kullandı.

    İsveç resmen NATOnun 32’nci üyesi

    İsveç Başbakanı Kristersson da ittifaka katılarak ülkesinin artık daha güvenli hale geldiğini söyledi. “İsveç, şimdi de belirtildiği gibi 200 yıllık tarafsızlığını ve askeri bağlantısızlığını geride bırakıyor. Bu büyük bir adım ama aynı zamanda çok doğal bir adım. Üyelik, barış için ittifaka dönmemiz ve birçok demokrasinin halihazırda ait olduğu özgürlük çizgilerine dönmemiz anlamına geliyor. Aynı zamanda komşularımızın güvenlik iş birliğine ve nesiller boyu ait olduğumuz ülkeler çemberine de ev sahipliği yapıyoruz. Hem coğrafya hem kültür hem de değerler açısından bize en yakın olan ülkelerle birlikte özgürlüğü savunacağız.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsveç resmen NATOnun 32’nci üyesi

    Amerikan Kongresi’ne davet edilen İsveç Başbakanı burada alkışlandı. ABD Başkanı Biden da kendisini kutladı. “Amerika, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra savaşı önlemek ve barışı korumak için oluşturulan demokratik ulusların askeri ittifakı olan NATO'nun kurucu üyesidir. Ve bugün NATO'yu her zamankinden daha güçlü hale getirdik. Geçen yıl Finlandiya'yı ittifaka davet etmiştik. Ve daha bu sabah İsveç resmi olarak katıldı ve Başbakanları bu gece burada. Hoş geldiniz.”

    NATO'nun 32. üyesi İsveç için pazartesi günü Brüksel'de bulunan NATO Genel Merkezi’nde tören yapılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow