hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kimyasal hadım dünyada nasıl uygulanıyor?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye peş peşe gelen cinsel saldırı haberleri sonrasında kimyasal hadım seçeneğini tartışıyor. Dünyadaki uygulamalar nasıl ona bakalım. Bazı Avrupa ülkelerinde uygulama bir seçenek olarak sunuluyor. Endonezya'da ise bu konuda çıkarılan zorunlu bir yasa var. İşte dünyadan örnekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    70 yaşındaki Avustralyalı Robert Ellis. Endonezya'da, 11 kıza cinsel tacizden mahkum oldu. 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı ama son anda kimyasal hadımdan kurtuldu. Türkiye'de gündemde olan bu yöntem, 2016 yılında çıkarılan bir kanun kapsamında Endonezya'da artık zorunlu. Mahkumun hapis cezasına ek olarak bu uygulama da getirilebiliyor. Son söz hakimde. 

    Peki Dünya genelinde durum nasıl? Yöntem, Polonya hariç Avrupa'nın birçok ülkesinde isteğe bağlı. Finlandiya, Çek Cumhuriyeti ve ABD'deki bazı eyaletlerde uzun hapis cezasına alternatif olarak sunuluyor. Uygulama Danimarka, Almanya ve ABD'nin Teksas eyaletinde de var. Mahkuma metotla ilgili her türlü bilgi verilmek zorunda. İstemezse yaptırmayabiliyor. 

    Uygulamada bir de yaş sınırı konusu var. İsveç'te 23, Almanya'da 25 yaşından büyüklere kimyasal hadım uygulanıyor. Gizlilik şartı da ayrı bir konu. İsveç ve Finlandiya'da kişiye kimyasal hadım uygulandığı bilgisi açıklanmıyor. Bilgi kimseyle paylaşılmıyor. 

    Kimyasal hadım metodu birçok ülkede birden fazla cinsel saldırı suçu işleyenlere uygulanıyor. Endonezya'daysa durum farklı. İlk kez bu suçu işleyenlere de uygulanabiliyor ve yaş sınırı 18.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimyasal hadım, cinsel saldırı mahkumlarının haklarıyla kadınlar ve çocukların korunması arasındaki denge açısından önemli bir tartışma konusu. Yöntemi aşağılayıcı bulanlar var. Diğer grupsa metodun bir işkence yöntemi olmadığı ve sağlığa etki etmediği için faydalı olduğu görüşünde. Bu gruba göre, uygulamanın gizli kalmasıyla insan hakları da ihlal edilmemiş oluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow