hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kök hücreden gözyaşı bezi yaptılar

    Bilim insanları kök hücre yöntemi ile bir gözyaşı bezi oluşturdu. Laboratuvar ortamında yetiştirilen bez, adrenalin yardımıyla gözyaşı salgıladı. Uzmanlara göre bu başarı, kök hücre yardımı ile yapay organ yetiştirilmesinin yolunu açabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, laboratuvar ortamında bir gözyaşı bezi üretti. Adrenalin enjekte ederek gözyaşı bezini ağlatmayı bile başardı. Uzmanlara göre "organoid" adı verilen bu ve benzeri minyatür organlar, birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynayabilir.

    Bilim insanları organoidler sayesinde farklı organlarda meydana gelen hastalıkları laboratuvar ortamında inceleyip, tedavi için çözümler üretebiliyor. Ayrıca üretilen bu organoidlerin insanlara nakledilmesi için de çalışmalar yürütülüyor.

    Başka bir çalışmada ise İsrailli bilim insanları, cam kavanozlarda fare embriyoları oluşturdu. Ancak fetüse evirilen embriyolar 11 gün sonra hayatını kaybetti. Çalışmayı yürüten bilim insanları henüz tamamen anne vücudunun dışında bir embriyoyu üretmeyi başaramadı.

    İnsan embriyoları üzerinde de benzer deneyler yapılıyor. Yumurtanın döllendiği ilk günlerdeki gelişmeleri incelemek ve olası genetik hastalıkları tespit etmek için embriyolar yetiştiriliyor.

    Ancak etik kısıtlamalar gereği insan embriyosu içeren çalışmalarda laboratuvarda yetiştirilen embriyoların en fazla 2 hafta büyümesine izin veriliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow