Macaristan-İsveç Krizi: Orban'ın partisi İsveç oturumunu boykot etti!
İsveç’in NATO üyeliği için son engel Macaristan’ın vereceği onayda. Ancak Macaristan’da Başbakan Viktor Orban'ın partisi, İsveç’in NATO üyeliği için düzenlenen meclis oturumunu boykot etti. Parti NATO üyeliğinin onaylanması için İsveç başbakanının Budapeşte’yi ziyaret etmesini şart koştu.
Geçtiğimiz ay Türkiye'nin Stockholm’e verdiği onay sonrası dünyada tüm gözler Macaristan’a çevrildi.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmede parlamento onayını mümkün olan ilk fırsatta sonuçlandıracağına dair yeni bir söz vermişti.
Ancak muhalefetin talebi üzerine Macaristan Parlamentosu'nda düzenlenen oturuma gelmeyerek bu sözünden de vazgeçti.
Orban'ın partisi Fidesz, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Budapeşte'yi ziyaret etmesini istiyor. Stockholm yönetimi bu talebi daha önce 'müzakere edilecek bir şey kalmadı' diyerek reddetmişti.
Fidesz Partisi’nden Máté Kocsis sosyal medyadan yaptığı açıklamada "İsveçliler için katılım bu kadar önemliyse Türkiye’ye gittikleri gibi buraya da gelirler" dedi.
Macaristan muhalefeti ise Başbakan Orban'a tepki gösterdi ve “Macaristan Parlamentosu’nun İsveç'in NATO’ya katılımını onaylamaması için hiçbir neden yok. İsveç'in güçlü bir ordusu var, Avrupa Birliği'ndeki müttefiklerimiz var ve İsveç’le askeri iş birliğimiz var. Bu yüzden bunun Orban için çok kişisel olduğunu düşünüyorum. Gelen tüm baskılara rağmen yaptığı da çok mantıksız. Bunun Macar toplumunun çıkarlarına ve güvenliğine hizmet edeceğini kendisi de anlamalıdır. Ama bu Orbán'dır, mantıksızdır ve onun kişisel kibri ortadadır” ifadeleri kullanıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD donanmasının göz bebeği: USS Nimitz! Orta Doğu yolundaki yüzen nükleer gücün özellikleri neler?
İran: Önümüzdeki saatlerde Israil'e saldırılar yoğunlaşacak
İran-İsrail geriliminde Moskova'dan yeni öneri: "İran'ın uranyumu Rusya’ya taşınabilir"
G7'den neden erken ayrıldı? Trump, "Macron reklam peşinde" diyerek yalanladı: Sebebi çok daha büyük bir şey!
ABD, İran’a müdahale edecek mi? 5 kritik nokta! Abdulkadir Selvi yazdı