hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama 2014'teki o görüşmede Erdoğan'dan ne istedi?

    KAYNAKCNN TÜRK

    2014 yılında DEAŞ'ın Kobani'ye saldırması ile Suriye'de değişen dengeler ve bir gece gelen kritik telefon görüşmesi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönemin Amerikan Başkanı Obama ile yaptığı telefon görüşmesini bir kez daha, "Obama aradı, destek istedi. 'Operasyona katılamam çünkü ardında ciddi bir savaş var' dedi" sözleriyle gündeme taşıdı. Peki, o dönemde neler yaşanmıştı? Yanıtlar detay haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kez daha 2014 tarihinde dönemin Amerikan Başkanı Obama ile arasında geçen konuşmayı hatırlattı. Obama'nın kendisinden Ayn El Arap yani Kobani'nin düşmemesi için yardım istediğini söyledi.

    "OBAMA, '2 GÜNE KOBANİ DÜŞER YARDIM İSTİYORUZ' DEDİ"

    O dönemde bölge DEAŞ tehdidi altındaydı. Terör örgütü YPG ile DEAŞ savaşıyordu. İki terör örgütü arasındaki savaşta DEAŞ üstünlük sağlıyordu. O görüşmede Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "İki güne kalmaz Kobani düşer, burada sizden yardım istiyoruz" dedi. Ve hatta Kobani'nin DEAŞ'tan kurtarılması için ortak operasyon teklifinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ortak operasyon teklifine durumun ciddi bir savaşa evrilme ihtimali nedeniyle olumsuz yanıt verdi.

    ABD İLE YPG ÇATLAĞININ İLK İŞARETİ

    Obama, Kobani'nin düşmesinin önüne geçilmesi için PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye destek verme kararı aldı. Ve bir gecede Kobani'ye Amerika Birleşik Devletleri tarafından havadan silah ve mühimmat gönderildi. Amerika Birleşik Devletleri'nin terör örgütü YPG'ye bu yardımı Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerde bir kırılma noktası oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "KOBANİ İÇİN 'ÖSO-PEŞMERGE DÜŞÜŞÜ ENGELLER' DEDİK"

    Peki Türkiye, büyük bir savaş tehlikesi olabilir diyerek ne önermişti? Suriye savaşı sonrası DEAŞ'ın devreye sokularak olayların büyük bir iç savaşa evrilmesine neden olan dönemde Türkiye devreye girdi. Erdoğan, Obama'ya telefonda "Özgür Suriye Ordusu'nun ve peşmergelerin desteğiyle Kobani'nin düşmesinin pekala engellenebileceğini" söylediğini aktardı. "Nitekim Kobani'nin düşmesini istemediğimiz için Özgür Suriye Ordusu'nun ve peşmergelerin Kobani'nin imdadına koşmalarına imkân sağladık" sözlerini kullandı Cumhurbaşkanı.

    "PYD'YE VERECEĞİNİZ HER DESTEK PKK'YA DA VERİLECEK"

    Ancak bu öneriler konuşulduğu dönemde Kobani'nin düşmesine iki ya da üç günden fazla zaman kalmamıştı. Erdoğan'ın önerisine rağmen ABD'nin YPG'yi destekleme kararı alması işin stratejik boyutu olarak gözler önüne serildi. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama'ya "Sizlerin PYD'ye vereceğiniz her destek, PKK'ya verilmiş destektir. PKK'ya ve PYD'ye vereceğiniz bu desteklerle Türkiye olarak biz mücadele etmek durumunda kalacağız. Bunu da bilmenizi isteriz dedik" ifadesini kullanarak Türkiye'nin tavrını net şekilde ortaya koydu. İşte Erdoğan'ın sözleri sonrası o günden bu yana da iki NATO müttefikinin ilişkilerinde en büyük sorun YPG-PKK çatlağı oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜRKİYE KOBANİ'DEN GELENLERE SINIRLARINI AÇTI

    Tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye, Suriye'de DEAŞ zulmünden kaçanlara kapılarını açtı ve sınırdan geçişlerine izin verdi. DEAŞ saldırılarından kaçan göçmenler için Şanlıurfa Suruç'ta Türkiye'nin en büyük mülteci kamplarından biri açıldı. Kimi bebek beşiğiyle, kimi yalınayak on binlerce Suriyeli Türkiye'ye sığındı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow