Putin imzaya mı gelecek? İstanbul planı...

KAYNAKSerdar Er | CNN TÜRK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'deki müzakerelere katılma olasılığıyla ilgili sorulara olumsuz yanıt verdi. Peki Putin müzakereye değil, imzaya mı gelecek? Akademisyen Dr. Cihan Günyel, süreci CNN TÜRK'te değerlendirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Cihan Günyel'in açıklamaları şöyle:

Türkiye-Rusya ilişkilerini biliyorsunuz. Putin Türkiye'ye her zaman ziyaretlerde bulunuyor. Çünkü sadece Ukrayna savaşı noktasında değil, Orta Doğu'da, Libya'da Rusya'nın Türkiye'yle ilişkileri koparttığı an kaybedeceği çok şey var. Enerji konusu, ticaret konusu gibi birçok farklı açılardan Türkiye ve Rusya'nın görüşmeleri devam ediyor.

Putin imzaya mı gelecek İstanbul planı...

Burada önemli nokta şu; bugün hem Ukrayna hem de Rusya, Türkiye'yi çok güvenilir bir müttefik olarak görüyorlar. Sorunların çözümünde Türkiye üzerinden, Türkiye'yle doğrudan diyalog kurarak sorunların çözümünde bir mesafe kat edeceklerine inanıyorlar.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Putin imzaya mı gelecek İstanbul planı...

Zelenski'nin bu sorunun çözümünde arabuluculuk rolünü Sayın Cumhurbaşkanımızdan isteme ihtimali çok yüksek. Niye söylüyorum? Amerika'nın yaklaşımında sorunun çözümünde 'Kırım'ı unut' veya şu anda 'Rusya'nın işgal altındaki topraklarını unut' minvalinde ya da güvenlik garantilerinin verilmediği bir yaklaşım görüyoruz. Avrupalı aktörler de sorunun çözüm yeteri kadar rol alamıyorlar. Baktığımızda sorunu çözecek bir plan da ortaya koymuyorlar. Sadece yaptıkları Rusya'ya sürekli bir yaptırım uygulamak. Türkiye ile siz Kırım konusunu, Rusya kontrolündeki bölgelerin tekrar Ukrayna'ya iade edilmesi gibi veyahut da sorunun önce ateşkesle başlayıp sonra işte bunların temelinden bir barış sürecine evrilmede Türkiye'nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu noktada adımlar atacağını bence biliyor.

Putin imzaya mı gelecek İstanbul planı...

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Ana meseleler burada her ne olursa olsun şu anda Rusya kontrolündeki toprakların Ukrayna toprağı olduğunu, bunların ileriki dönemlerde kalıcı bir ateşkes ve barış antlaşmasıyla Ukrayna'ya iade edilmesi ki şunu unutmayalım; Türkiye başından beri hem Kırım hem diğer noktada da bunların Ukrayna toprağı olduğunu ve toprak bütünlüğü üzerinden de sürekli vurguladı. Zelenski'nin de Ukrayna'nın da en çok duymak istediği yaklaşım ve politikalardan birisi bu. Siz kalkıp bir egemen ülkenin toprağının 'Bu kısmını unut' veyahut da 'Bu kısmına yapabileceğimiz bir şey yok. Güvenlik konusunda da garanti veremiyoruz' dediğiniz an Amerika kendi uluslararası zemindeki gücünü kullanarak kendisini dayatması ve 'Sadece benim dediğim üzerinden gidelim' demesi de şimdi Ukrayna tarafında ne olursa olsun şüpheli karşılandığını düşünüyorum.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow