Seyahat kısıtlaması da sokağa çıkma yasağı da uygulamadı! Güney Kore koronaya karşı böyle savaştı!
Koronavirüse karşı en başarılı mücadeleyi veren ülkelerin başında genel Güney Kore'nin sırrı ne? Hangi tedbirleri ne zaman aldı? Güney Kore'de yaşayan Türk vatandaşı Görkem Demirbulak CNN TÜRK canlı yayınında bu soruları yanıtladı. İşte Güney Kore'nin korona mücadelesinin bilinmeyenleri:
Son bir haftadır günlük 30 vakanın altında bir seyir söz konusu. Bugün açıklanan verilere göre 22 vaka var ve bir tane can kaybı yaşandı. Toplamda 10 bin 600 civarı bir vaka sayısı var.
GÜNEY KORE BUNU NASIL BAŞARDI?
Güney Kore çok sayıda şeyi doğru zamanda ve isabetli bir şekilde yaptı. Teknolojisi ve internet altyapısı çok gelişmiş bir ülke. Bunun nimetlerinden fazlasıyla yararlandılar. 2015 yılında MERS tecrübesi edinmişlerdi ve faturası ağır olmuştu. Bundan sonra olası pandemi durumunda nasıl adım atılacağına dair acil eylem planı yapılmıştı. Bunun sayesinde iktidar partisi de hiç vakit kaybetmeden adım attılar. Henüz ülkede virüs görülmeden test kiti hazırlanmaya başlandı. Normalde bu test kitinin hazırlanması bir seneyi bulan bir süreç Chung Sye-kyun bunu bir haftaya indirdi. Böylece günde 20 bin kişiye test yapılabilir hale gelindi. Bunun dışında testler ücretsiz. Herhangi bir sempton varsa, yabancı, yerli fark etmeksizin bu testleri ücretsiz yapabiliyor.
Bir test sistemi kuruldu. Arabanızla gidip test yaptırabildiğiniz istasyonlar oluşturuldu. Bu da diğer ülkeler tarafından da örnek alınmaya başlandı. Burada sokağa çıkma yasağı ve ya seyahat kısıtlaması olmadı. Burada normal seyrinde hayat devam etti. En başından bu zamana kadar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... ABD’de küçük uçak yerleşim yerine düştü! Her yer yangın yeri: 15 evde alevler yükseldi, araçlar küle döndü…
Avrupa'da ilk! Musk’a büyük Çin şoku: BYD satışları Tesla’yı geçti..
Trump dönemine damga vuran 'altın' uygulamalar: Altın Kubbe'den sonra Altın Kart! 5 milyon dolara alınabilecek: Tarih netleşiyor...
Trump'ın planı Çin'i tedirgin etti! 'Altın kubbe' uyarısı
İnsanlık ölüyor: Çocukların sessiz çığlığı! 14 bin bebek risk altında