Sınırsız temiz enerji kapısı aralandı
Nükleer füzyon teknolojisi, temiz ve neredeyse sınırsız enerjinin anahtarı olabilir. Bu konuda rekor kıran "Jet" laboratuvarının bağlı olduğu EUROfusion Konsorsiyumu'nun Genel Kurul Başkanı Ordinaryüs Profesör Ambrogio Fasoli, CNN TÜRK'e konuştu. Fasoli, "2050'ye kadar nükleer füzyon reaktörlerini ticari kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyoruz" dedi. Dış Haberler Muhabiri Hilken Doğaç Boran'ın özel haberi.
"UZUN VADEDE TÜM GEZEGENE ENERJİ SAĞLAYABİLECEĞİZ"
HİLKEN DOĞAÇ BORAN: Nükleer füzyon tam olarak nedir? Oxford yakınlarındaki Jet laboratuvarında yapılan deneylerin önemi nedir?
AMBROGIO FASOLI: Nükleer füzyon ile hafif çekirdekleri alıp Helyum gibi daha ağır çekirdekler üretiyorsunuz. Bu sırada büyük miktarda enerji de üretiyorsunuz. Hidrojen ya da hidrojen izotoplarını birleştirerek Helyum yapıyorsunuz, bu sırada da büyük miktarda enerji yaratıyorsunuz. Güneş ve evrendeki tüm yıldızlar böyle enerji üretiyor. Evren enerjiyi buradan alıyor. Biz de bunu dünyada yapan bir sistem kurmak istedik. Bu insanlık için temiz ve neredeyse sınırsız enerji sağlayabilir. Jet laboratuvarında çok önemli sonuçlar gördük. Bunu dünyada başarabileceğimizi ve gerçek reaktörde kullanacağımız hidrojen izotopları ile büyük miktarda füzyon gücü ve enerjisi elde edebileceğimizi gördük. Gelecekte enerji üretecek bu sistemin ne kadar etkili olacağını reaktörün etrafındaki şartlar ve özellikle kaplı olduğu materyaller de belirleyecek.
"HEDEFİMİZ 2050'YE KADAR TİCARİ KULLANIMA AÇMAK"
HİLKEN DOĞAÇ BORAN: Nükleer füzyon teknolojisi ne zaman pratik olarak kullanılabilecek? Yani ne zaman dünya çapında nükleer füzyon reaktörleri görebileceğiz?
AMBROGIO FASOLI: Avrupa’daki yaklaşımımız adım adım ilerlemek. Jet’te attığımız çok olumlu bir adım. Böyle bir reaksiyon elde edip, kontrollü bir ortamda bunu sürdürebildiğimizi gördük. Bir sonraki adım bu reaktöre koyduğumuzdan fazla enerji elde edebilecek hale gelmek. Bu adımın adı da ITER. Dünyanın büyük bir kısmı, Fransa’nın güneyinde bunu inşa etmek için bir araya geldi. Yakında çalışmaya başlayacak. Böylece füzyon teknolojisinin, bir milyon kişilik bir şehre enerji sağlayan bir reaktörle aynı ölçekte kullanılabileceğini göstermiş olacağız. Son adımdaysa teknolojiyi geliştirerek reaktörlerin ticari olarak kullanılabilmesini sağlayacağız. “Füzyon Enerjisine Doğru Avrupa Yol Haritası” adını verdiğimiz yaklaşımda bunu 2050’ye kadar başaracağımızı öngörüyoruz.
"NÜKLEER KAZA RİSKİ YOK, ZEHİRLİ ATIK ÜRETMİYOR"
HİLKEN DOĞAÇ BORAN: Nükleer füzyonun fosil yakıtlara karşı kuvvetli bir alternatif olduğu söyleniyor. İklim krizinin çözümü bu olabilir mi?
AMBROGIO FASOLI: Nükleer füzyonun potansiyeli muazzam. Çok az yakıtla çok fazla enerji üretebiliyorsunuz. Nükleer kaza riski yok, fosil yakıt yakma ve karbondioksit gibi zehirli atık riski yok. İklim krizine tek bir çözümün yeteceğini düşünmüyorum. Geniş bir çözüm portföyümüz olacak ve nükleer füzyon da bunların arasında önemli bir çözüm olarak yerini olacak. Bunu geliştirmeli ve bu imkanı kullanarak iklim krizi ile savaşmalıyız. Nükleer füzyonun bu mücadeleye muazzam katkısı olacak ve uzun vadede tüm gezegene elektrik sağlayabileceğiz. Jet'te elde ettiğimiz sonuçlar ve ITER’da yürüttüğümüz çabalar, insanlığın geleceği için enerji sorununu çözme görevimizin ne kadar devasa ve önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu uluslararası iş birliği ve uyum gerektiriyor. Birlikte çalışan bilim insanları arasında hiçbir sınır olmaz. Ortaya çıkabilecek tüm siyasi zorluklara rağmen böyle çalışmaya devam edeceğiz. Aramızda sınır yok. Bu krizle ancak hep birlikte mücadele edebiliriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Altından Daha Değerli: Çin Getirdi, İngiltere'ye Gönderildi! Yarım Asır Sonra 'Bir İlk' Olma Özelliği Taşıyor...
Yeni Papa belli oldu: İsim tercihi ‘tesadüf değil’…
HABER... İşte yeni Papa! Tarihte bir ilk yaşandı
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu! İlk 3'te iki Avrupa, bir Asya kenti...
Bill Gates, Elon Musk’ı “çocukları öldürmekle” suçladı! Vakıf 2045’te kapılarını kapatıyor: Tüm servetini bağışlayacak!