hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: Çin'den bir umut verici bir de endişe verici haber | Video

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Salgının başlangıç noktası Çin'den bir umut verici haber geldi, bir de endişe verici. Çinli bilim insanları aşı çalışmalarında, 3'üncü aşama klinik testlere başlanacağını duyurdu. Wuhan'daki bir araştırmaya göre ise koronavirüsle savaşabilen antikorların vücudu en fazla 2-3 ay koruduğu anlaşıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi, üzerinde çalıştıkları koronavirüs aşısı adayının büyük ölçekli "faz 3" klinik denemesi için onay aldı.

    Ancak testlerin Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapılacağı açıklandı. Çünkü salgının başlangıç noktası Çin'de, yeteri kadar koronavirüs hastası olmadığı belirtildi. Çin'de son bir ayda, günde ortlama 10'dan az yeni vaka çıktı.

    Dünya çapında testleri süren aşıların hiçbiri, henüz 3'üncü fazı başarıyla tamamlamadı. Bu nedenle Çin'deki aşı formülünün bu aşamaya geçmiş olması umut verici bir gelişme.

    3'üncü faz testleri, aşı adayının sağlıklı insanları virüse karşı korumadaki etkinliğini ölçüyor. Binlerce katılımcı gerektiren testler, normalde söz konusu virüsün yaygın olduğu ülkelerde uygulanıyor. Böylece aşının etkinliği gerçek hayatta gözlemlenebiliyor.

    Salgının çıkış noktasındaki Wuhan kentinde ise antikor ve bağışıklık konusunda dikkat çekici bir araştırma yapıldı. Salgına yakalanan, ancak hastalığı atlatan vakaların antikor seviyeleri ölçüldü. Farklı zamanlarda yapılan ölçümlere göre, bağışıklık sisteminin ürettiği antikorların en fazla 2 ila 3 ay arasında kanda kaldığı ortaya çıktı. Hastaların ortalama yaşının 41 olduğu çalışmada, 179 hastaya bakıldı. Hastaların yüzde 10'unda sadece birkaç hafta sonra kandaki tüm antikor izlerinin yok olduğu görüldü. Hastaların 4'te 3'ünde ise bu süreç en fazla 2 ila 3 ayı buldu. Asemptomatik vakalarda, antikor izlerinin en hızlı şekilde kaybolduğu bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SARS veya MERS gibi diğer koranavirüs tiplerinde, kandaki antikorun bir yıla kadar kaldığı saptanmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow