hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihin en büyük nükleer kazasıydı

    Dünya bundan 35 yıl önce insanlık tarihinin en korkunç çevre felaketlerinden birine sahne oldu. Çernobil Nükleer Santrali’ndeki patlama sonucu doğrudan ya da dolaylı olarak yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bundan 35 yıl önce. 26 Nisan 1986'da, o dönem Sovyetler Birliği’ne bağlı olan Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 130 kilometre kuzeyindeki Çernobil kenti, insanlık tarihinin en korkunç çevre felaketlerinden birine sahne oldu.

    Kentin Pripyat kasabası yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin dördüncü reaktöründe yaşanan patlama sonucu çevreye, 1945'te Hiroşima’ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayıldı.

    Patlamanın etkisi, bir gün değil, yıllarca sürdü. Patlamanın ardından radyoaktif madde yüklü bulutlar Türkiye dahil birçok ülkeyi etkiledi. Yüz binlerce çocuk sakat doğdu. Kanser vakaları hızla arttı. Kimi araştırmalara göre, patlama dolaylı olarak, yaklaşık 200 bin kişinin ölümüne neden oldu.

    Çernobil’de nükleer facianın yaşandığı alan, radyoaktif sızıntıyı engellemek için 2016 yılından bu yana çelik kalkanla örülü. Radyoaktif maddelerin sardığı bölge ve çevresi terk edilmiş durumda. Tarıma ve yeni yapılaşmaya izin verilmiyor.

    Bölge son yıllarda tarihi ve turistik bir merkez haline geldi. Çernobil dizisinin de etkisiyle, 2019'da 124 bin kişi bölgeyi ziyaret etti. Kiev yönetimi şimdilerde Çernobil’deki bir dizi tesisin, Unesco dünya miras listesine alınması için hazırlıklar yapıyor. Bu sayede turist sayısının 1 milyonu aşmasını umuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow