Türk suyuna "hayır" diyen Rumlar krizde
Su kıtlığı yaşayan Kıbrıs Adası'nda yaz ayları öncesi su arayışı başladı. Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su gönderiyor ancak Rumlar Türk suyunu paylaşmayı kabul etmedi. Rum kesimi şimdi kuraklıkla nasıl baş edileceğini düşünüyor.
Kıbrıs Rum yönetimi, henüz yaz ayları gelmeden başlayan su sıkıntısı nedeniyle alarma geçti. Üç yıldır devam eden kuraklık nedeniyle göletleri boşalan Rum Kesimi, Türk suyunu da kabul etmiyor.
Rum lider Nikos Hristodulidis, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın defalarca yaptığı Anamur'dan denizin altından boru hattı ile gelen Anadolu suyunu paylaşma teklifini, "Türk suyuna muhtaç kalırız" gerekçesiyle reddediyor. O kadar ki 80 kilometre deniz altı borusuyla gelen Türk suyu yerine, bin 300 kilometre ötedeki Yunanistan'dan tankerle su taşınmasını gündeme getirdi.
Doğal su kaynağı bulunmayan Kıbrıs Adası'nda Rum Yönetimi, su ihtiyacını yağmur suyunun toplandığı 6 gölet ve 5 adet de denizden su arıtma sistemiyle karşılıyor. Rum hükümeti, kuraklığın bu yıl da devam etmesi ve göletlerdeki doluluk oranının yüzde 25'e düşmesi üzerine olağanüstü hal durumuna geçti.
Göletlerde 46 milyon metreküp su kaldığı ve yaz aylarında tamamen boşalacağı bilgisi alan Rum lider, Bakanlarına "Ne gerekiyorsa yapın, su bulun" talimatı verdi. Tarım Bakanlığı göletlerdeki suyun tarım amacıyla kullanılmasına sınırlama getirdi, kotasını yüzde 37 oranında azaltarak yıllık 32 milyon tonla sınırladı. Turizm Bakanlığı da otellerde kullanılan suyun azaltılmasını istedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İSRAİL’DE ORMAN YANGINI: İsrail orman yangınında son durum ne, söndürüldü mü?
ABD ve Ukrayna arasında imzalar atıldı: Kritik anlaşma hakkında neler biliniyor?
Trump, Musk'ın yönetimde istediği kadar kalabileceğini söyledi
İsrail yanıyor! "Ülke tarihinin en büyük yangını"
Almanya’da ‘casus’ şoku! Hedefte Alman savunma şirketi mi vardı?