Türkiye BRICS'e mi katılıyor?
Dünyanın en önemli ekonomik örgütlenmelerinden biri olan BRICS'ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Örgütün Uluslararası Forum Başkanı, Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye'nin de BRICS'e katılmayı planladığını söyledi ve ekledi: "Katılım uzun sürmeyecek."
Türkiye, dünyanın önemli ekonomik örgütlerinden BRICS'e mi katılacak? Dikkat çeken bu soruyu gündeme getiren, BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand'ın açıklamaları oldu. Anand, bir Rus gazetesine konuştu. 23-24 Haziran'da Pekin'de sanal ortamda gerçekleştirilen 14. BRICS Liderler Zirvesi’nde Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye’nin BRICS'e katılmayı planladığının görüşüldüğünü belirtti. Arjantin ve İran'ın örgüte katılmak için resmen başvurduğunu hatırlatan Anand, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır için "Bu ülkelerin katılımı uzun sürmeyecek" ifadesini kullandı.
Konuya ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Bakanlık, son zirvede BRICS'in genişleme sürecini tartıştıklarını doğruladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, birliğe olan ilgiyi Moskova'nın memnuniyetle karşıladığını ancak henüz yeni üyelerin katılımı için kesin kriterler geliştirmediği kaydedildi. Dünya Bankası'na göre 2021'de Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılası 815 milyar dolar, Suudi Arabistan’ınki 833,5 milyar dolarken, Mısır'ın ise 404,1 milyar dolar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018'de BRICS'e katılma talebini Rus lider Putin'e dile getirmişti. 2006'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRICS'e Güney Afrika ise 2011'de katıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Güney Kore'nin yeni devlet başkanı, yemin ederek görevine başladı
'Madleen' Gazze için yola çıktı: Gigi Hadid'den destek paylaşımı!
Netanyahu'ya çapraz sorgu: Tam 1788 kez "hatırlamıyorum" dedi!
Ukrayna'dan film gibi operasyon! Putin'in cevabı 'Orşenik' mi? Abdulkadir Selvi yazdı
Bill Gates, 200 milyar dolarlık servetinin çoğunu Afrika için harcayacak