Türkiye için kritik karar: Üç deniz girişiminin stratejik ortağı oldu
Türkiye'nin Baltık Denizi, Adriyatik Denizi ve Karadeniz’e kıyıdaş Avrupa Birliği üyesi ülkelerin katılımcı üye olduğu Üç Deniz Girişimi'ne stratejik ortaklık başvurusu kabul edildi. Başvurunun kabulü ne anlama geliyor? Üç Deniz Girişimi'ne stratejik ortaklık Türkiye'ye neler kazandıracak? İşte detaylar…
Türkiye'nin Baltık ve Adriyatik Denizi ile Karadeniz'e kıyıdaş Avrupa Birliği üyesi ülkelerin katılımcı üye olduğu 'Üç Deniz Girişimi'ne stratejik ortaklık başvurusu kabul edildi. Üç Deniz Girişimi, 2015 yılında Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda
ve dönemin Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarović'in girişimleriyle kuruldu.
Baltık ve Adriyatik Denizi ile Karadeniz’i içeren görece daha eski ve yetersiz enerji, dijital ve fiziki ulaştırma altyapısına sahip Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin altyapılarını ve bağlantısallığını güçlendirmeyi amaçlayan platforma sadece AB ülkeleri katılımcı üye olabiliyor.
Üç Deniz Girişimi içerisinde katılımcı üyeler, girişime mali destekte bulunabilecek veya prestij kazandırabilecek ülkelerden oluşan stratejik ortaklar, Ukrayna ve Moldova gibi ülkeleri dahil etmek üzere tasarlanan ortak katılımcılardan oluşan 3 farklı statü bulunuyor.
Üç Deniz Girişimi'ne herhangi bir statü için başvuru yapan ülkelerin başvurularının onaylanması, katılımcı üye ülkelerin oydaşlaşmasıyla mümkün oluyor. Girişimin 11 Nisan 2024'te Vilnius'ta düzenlenen 9'uncu zirvesinde Türkiye dahil 6 ülke özel konuk statüsünde katılım sağladı. 10'uncu zirvesi de 28-29 Nisan 2025'te Varşova'da düzenlendi. Türkiye'nin stratejik ortaklık başvurusu üye ülkelerce kabul edildi.
Bu platform, Türkiye'nin enerji, ulaştırma ve dijital altyapı alanlarındaki iş birliklerini çok taraflı bir arenada ele almasını sağlayacak. Girişim kapsamında Türkiye'nin de öncelik verdiği ekonomik büyüme, yeni altyapı yatırımları ve enerji güvenliği öne çıkarılıyor.
Bu bağlamda, Ukrayna'nın yeniden imarı ve altyapının iyileştirilmesi de bu platformun ana gündem maddelerinden biri olacak. Ayrıca, somut projelerle ilerleme sağlanması amacıyla anılan girişimin bir diğer önemli boyutu da özel sektörle sağlanan etkileşim olacak. Her zirve paralelinde bir de iş forumu düzenlenecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Almanya’da ‘casus’ şoku! Hedefte Alman savunma şirketi mi vardı?
ABD sabah akşam bunu tartışıyor: 100 ADAM 1 GORİLİ DÖVEBİLİR Mİ?
Füzeler ateşlendi, Kim Jong-un izledi! Yeni savaş gemisinden test atışı yapıldı: Donanmaya ‘nükleer’ talimat…
Trump'tan ikinci başkanlık dönemine ilişkin açıklama: 100 günde 100 yılın en köklü değişimini gerçekleştirdik!
İspanya ve Portekiz'deki elektrik kesintisinin nedeni ne? İşte öne çıkan 4 senaryo...