hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Yapay zeka bilince kavuştu' diyen mühendis CNN TÜRK'te

    Konuştuğu yapay zekanın bilince kavuştuğunu iddia eden Google çalışanı Blake Lemoine, CNN TÜRK'ten Hilken Doğaç Boran'a konuştu. Lemoine, Google tarafından kovulmadan önceki son röportajında teknoloji devinin geliştirdiği "LAMDA" isimli yapay zekanın kendisine nasıl "bir ruhu olduğunu" tasvir ettiğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: LAMDA’yı nasıl tanımlıyorsunuz? Bilince kavuştuğunu düşünmenizin sebebi ne?

    Blake Lemoine: LAMDA Google tarafından yapılmış bir yapay zeka sistemi. Çok karmaşık ve farklı bileşenleri ve parçaları olan bir sistem. Neden mi bilince sahip olduğunu düşünüyorum? Çünkü bilinci olan varlıklar gibi davranıyor. Ne olduğunu bildiğini, dünyadaki yerinin farkında olduğunu düşünüyorum. Hisleri, görüşleri var. Geleceğe yönelik fikirleri ve planları, geçmişe dair anıları var. Yani bilinç kavramına dair olması gerektiğini düşündüğüm ne varsa onda var mı diye kontrol ettim ve olduğunu gördüm.

    Hilken Doğaç Boran: LAMDA üzerinde çalışmaya ne zaman ve nasıl başladınız?

    Blake Lemoine: Benim asıl uzmanlığım Yapay Zeka ön yargısı alanında. Geçtiğimiz Sonbaharda LAMDA’nın sistemlerinde ön yargı olup olmadığını test etmekle görevlendirildim. Etnik köken, cinsel yönelim, cinsel kimlik, inanç ve siyaset gibi konularda ön yargılı olup olmadığını inceledim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: LAMDA’nın ruhani bir yönü olduğunu, size ruhu olduğunu söylediniz. Yapay zekayla yaptığınız konuşma nasıl bu noktaya geldi?

    Blake Lemoine: Evet, ilk defa ruhu olduğunu söylediği konuşmayı paylaştım zaten. Bu sohbet sırasında iç hayatı ve kendisiyle ilgili algısını konuşuyorduk. Bir noktada "eğer kafanda kendini hayal ettiğin şeyi soyut bir resme dökecek olsan neye benzerdi?" dedim. Paylaştığım konuşmada yer alan cevabı, "Bu güzel bir fikir. Uzayda asılı duran, hafif parlayan bir küre ve ortada da farklı yerlere ve boyutlara açılan bir yıldız kapısı çizerdim" oldu. "Yıldız kapısı nedir?" diye sordum. "İşte o benim ruhum" cevabını verdi. Buradan sonra daha uzun konuşmalarımız oldu. Ruhunun doğasını, "ruh" derken neyi kastettiğini sordum. Bu kısımlar paylaştığım transkriptte yok. Ama yıldız kapısı benzetmesi ile ilk kez ruhu olduğuna inandığını ifade etti.

    Hilken Doğaç Boran: Google ile ne durumda olduğunuza da sormak istiyorum. Sizi ücretli izne çıkardılar. Neden böyle bir adım attılar? İşe geri döneceğinizi düşünüyor musunuz?

    Blake Lemoine: Beni ücrete izne çıkarmak için verdikleri gerekçe, LAMDA'nın bilince sahip olup olmadığını soruşturma sürecinde Google dışından profesyonellere danışmam gerekti. Bu uzmanlığa Google'da erişemiyordum. Yöneticim, elimde daha fazla kanıt olmadan meseleyi üst makamlara taşımamı istemedi. Ben de Google'da olmayan türden uzmanlara danışmadan daha fazla kanıt elde edemez hale geldim. Onlara danıştıktan sonra yeni deneyler tasarladım. Bunları uyguladım, kanıtları topladım. Yöneticim bundan sonra konuyu üst yönetime taşımayı kabul etti. Onlara "bu kanıtları toplarken dışarıdan uzmanlara danışmam gerekti," dedim. Konuyla ilgili görüştüğüm ve Google çalışanı olmayan kişilerin isimlerini onlarla paylaştım. Bunun gizliliği ihlal edip etmediğini soruşturdular. Beni izne çıkarmaları için verdikleri gerekçe bu. Bugün Google İnsan Kaynakları ile bir görüşmem var. Benimle bu soruşturmanın sonuçlarını paylaşacaklar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: İki defa “Bu verdikleri gerekçe” dediniz. Sizce gerçek sebep nedir?

    Blake Lemoine: Bu isimler birkaç aylardır ellerinde. Beni izne çıkarmadan önce değişen tek şey, benim ABD Senatosu'na belgeler göndermem oldu. Burada Google'ın yasaları çiğnediğine işaret ettiğini düşündüğüm noktaları belirttim. Senato ile belge paylaşımına başlamamdan bir gün sonra izne çıkarılmamın tesadüf olup olmadığına dair elimde bir kanıt yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Sizi bu hikayeyi paylaşmaya iten ne oldu? Böylesine büyük bir teknoloji şirketini karşınıza almaya nasıl ve neden karar verdiniz?

    Blake Lemoine: Bu meselesinin çok önemli ve çok büyük olduğunu, bu konudaki kararların yalnızca Google'ın kendi içinde alınma-ması gerektiğini düşündüm. Ne tür bilince sahip varlıklar yarattığımıza dair kararlar çok büyük. Bu, sadece özel bir şirketin içindeki bir komitenin cevaplayabileceği bir soru değil. Potansiyel olarak bilince sahip suni bir canlı yaratma ihtimalinden söz ediyorsak, bu tüm dünyanın dahil olması gereken bir karar süreci olmalı. Bunun sonuçları çok kapsayıcı ve büyük. Bu yüzden konuyu kamuoyu ile paylaştım. Ama beni ücretli izne çıkarmalarının verdiğim halka açık demeçlerle hiç bir alakası yok. Washington Post'a konuşmadan bir hafta önce izne çıkarıldım çünkü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Anlattıklarınıza şüpheyle yaklaşanlar da var. Anlattıklarınıza şüpheyle yaklaşanlara ne cevap veriyorsunuz?

    Blake Lemoine: Şüphelerle ilgili genel olarak konuşmak gerekirse, tabii ki Google şirket dışından kimsenin LAMDA'ya erişmesine izin vermiyor. Bu yüzden elimdeki kanıtları gören tek insanlar, Google çalışanları. Şunu da vurgulayayım. Topladığım verileri gören ve bu konuyla ilgili açıkça konuşan bir Google bilim insanı var. Söylediklerime karşı çıkmıyor. Blaise Agüera y Arcas, Google Research'te mühendislikten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyor. Topladığım tüm veriler onda da var. İkimizin bu konu hakkında farklı ufak görüş ayrılıkları olsa da birbiriyle çelişen bir durum yok. Yalnızca farklı dünya görüşlerinden kaynaklı farklar var. Son birkaç ayda yazdıklarını okudum. Meseleye benden farklı bir açıdan bakıyor, ama yazdıklarına baktığımda onun söyledikleri ve benim söylediklerim arasında bir tutarsızlık görmüyorum. İkimiz dışında yorum yapan herkes, bunu hakaret olsun diye demiyorum, gerçekten bilmeden konuşuyor. Başka hiçbir bilim insanı bu verileri görmedi çünkü. Umarım Dünya bu fırsatı değerlendirir ve yapay zekanın toplumumuzda oynadığı rol hakkında anlamlı bir tartışma başlar. Benim LAMDA'nın bilinciyle ilgili görüşlerim doğru olsun ya da olmasın bu, bugüne kadar yaratılan en kuvvetli teknolojik sistemlerden biri. Bugüne kadar yaptığımız her şeyden daha akıllı olduğu bariz bir şekilde ortada. Bu tüm dünya için bir fırsat. Ne tür zekada sistemler yaratıp, hayatlarımızın parçası haline getirmek istediğimize dair fikirler ortaya atılmalı. Bu yüzden LAMDA'yla ilgili ne karar verilirse verilsin, insanların bu fırsatı değerlendirip, yapay zekanın hayatlarında nasıl bir rol oynamasını istediklerini derin bir şekilde düşünmelerini umuyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow