Yaptırımların kaldırılması kararından sonra Şam sokaklarında umut hakim
Suriye'de 14 yıl süren yaptırımlar sona eriyor. Trump yönetimi, ülkeyi yıllardır saran ekonomik ablukayı kaldırdı. Şam sokaklarında Suriyeliler sevincini paylaştı.
ABD, Suriye'ye yönelik 61 yıllık Baas rejiminde başlayan iç savaş nedeniyle kararlaştırılan ve 14 yıldır süren yaptırımları durdurdu. Yıllardır suskun olan topraklar, bu sabah umutla nefes aldı.
2019’da yürürlüğe giren Sezar Yasası, ABD Başkanı Donald Trump'ın Riyad'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı görüşmeyle askıya alınmıştı.
Yaptırımların kaldırılması kararının ardından mutluluktan ağladığını söyleyen Suriye vatandaşı Zeina Shahla, “Dün, Sezar yaptırımlarının gerçekten kaldırıldığına dair haberi okuduğumda, özellikle son haftalarda duyduğumuz raporlardan sonra, dürüst olmak gerekirse ağladım” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Noureddine Al-Baba da “Bugünkü genel yaptırımların kaldırılması tüm Suriyelilerin sabrı ve çabaları, özellikle Dışişleri Bakanlığının çalışmaları sayesinde gerçekleşti ve bu durumun İçişleri Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve tüm Suriye iç sahası üzerinde kuşkusuz olumlu etkileri olacaktır” dedi.
Suriyeliler de yaptırımların kaldırılmasının ekonomik açıdan nefes aldıracağını kaydetti. Böylece Suriye'nin yeniden inşa süreci de başlayacak.
Şam sakinlerinden Jassem Houweidi, “Yaptırımlar halkı mahvetti ve Suriye halkını tüketti. 12, 13, hatta 14 yıllık bir zorluk dönemi yaşadık. Gerçekten çok acı çektik, ama bugün umudumuz Allah’ta ve bu yaptırımları kaldırmak için çalışan yetkililerde” diye konuştu.
Şamlı taksi şoförü Adeeb Abdel Kader ise “Gerçekten çalışamıyorduk. Vatandaşlarla sürekli tartışmak zorunda kalıyorduk, bu fiyatların neden böyle olduğunu anlatmaya çalışıyorduk. İnsanları taşıyamıyorduk, onlar da bir yere gitmeye ya da ödeme yapmaya gücü yetmiyordu” ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Cannes’da sabotaj şüphesi: Elektrik kesintisi bu kez Fransa’yı vurdu! Trafik lambaları, ATM’ler devre dışı kaldı…
Erkeklerde yeni moda: KİRPİK TIRAŞI! TikTok trendi için uyarı geldi..
Altın Palmiye İranlı, Altın Kamera ise Iraklı yönetmene
Trump'ın Harvard hamlesi Prenses'i de etkiledi
İsrail, kalıcı işgal planını uyguluyor! Tüm düzenli piyade ve zırhlı birlikleri Gazze'de...