Öğrenci affı düzenlemesi: Affa başvurabilecek kaç kişi var?
Meclis kapanmadan yasalaşan düzenlemelerden biri de üniversite öğrenci affı düzenlemesi oldu. Peki, af için süreç nasıl işleyecek? Kimleri kapsayacak ve kaç kişi var bu affı bekleyen ve ne zaman ders başı yapacaklar?
Yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmekte iken ilişiği kesilenler ile bu yükseköğretim kurumlarına kayıt hakkı elde ettiği halde çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramamış öğrencilere geçmişe yönelik süre sınırlaması olmaksızın yüksek öğrenimlerine devam etme hakkı tanınıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, affı duyurarak yasa teklifinin önümüzdeki günlerde meclis gündemine geleceğini vurguladı. Türkiye’de yükseköğretim öğrencileri için ceza afları, çeşitli nedenlerden dolayı yükseköğretim kurumlarıyla ilişikleri kesilmiş öğrencilerin geri kazandırılması anlamına geliyor. Öğrenci affı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini kapsıyor.
Peki, aftan kimler yararlanabiliyor?
Kayıt yenilememe, yatay geçiş, lise diploması olmadığı için geçici kaydı silinenler, diplomasını kayıt yaptırdığı halde bölümüne götürmeyenler ile üst üste 4 dönem kayıt yenilemeyen açık öğretim öğrencileri başvurabilecek. Verilere göre af bekleyen 4 milyon 250 bin kişi var.
Af bekleyen kaç öğrenci var?
-Açıköğretimde üst üste dönem kaydı yenilemeyen: 1 milyon 848 bin
-Üniversite/ Bölüm değişikliği: 839 bin 319
-Azami sürenin dolması nedeniyle ilişiği kesilen: 594 bin 530
-Sahte belge sebebi ile kayıt iptali: 380 bin
-KHK ile yükseköğretim kurumu kapatılan: 61 bin 155
Bu çerçevede; disiplin cezası, açıköğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıtlarını yenileme koşullarını sağlamayan öğrencinin programdan ilişiğinin kesilmesi, yatay geçiş, geçici kayıt (lise diploması olmayanlar) ile kayıtlananların belirtilen tarihe kadar diplomalarını getirememesi, denklik lisans tamamlaması sona eren gibi durumlarda yer alan toplam 4 milyon 242 bin 316 öğrenci olduğu biliniyor.
Peki, affın şartları ne?
Buna göre; yükseköğretim kurumlarından kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dahil, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazanarak kayıt yapma hakkı elde ettikleri halde kayıt yaptırmayanlar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde ilişiklerinin kesildiği veya kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek.
Ama af kapsamından terör suçu ile kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ticareti suçlarından mahkum olanlarla sahte belge sebebiyle kaydı iptal edilenler, kayıt sırasında sahte belge verenler ve intihal suçundan, terör örgütlerine veya milli güvenlik kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler aftan yararlanamayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KPSS ortaöğretim sonuçları sorgulama 2024: KPSS lise/ortaöğretim sonuçları açıklandı mı?
Dikatomi: Psikoloji Ve Felsefe Bağlamında İnceleme Dikatomi Paradoksu Ne Demek?
DGS üniversite kayıt ve elektronik kayıt tarihleri 2024 ne zaman?
DGS ek tercih ne zaman 2024? DGS ek tercih var mı?
Öğretmen eğitim ödeneği 2024 ne zaman yatacak? Öğretmen kırtasiye yardımı ücreti ne kadar?