hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın ve döviz fiyatları ne olacak?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Altın ve döviz kurunda 24 Ocak'taki FED kararı fiyatları nasıl etkiler? Bundan sonra ne olur? İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener CNN TÜRK canlı yayınında yorumladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Sefer Şener'in açıklamaları şöyle:

    Biliyorsunuz, aralık ayında dövizdeki en yüksek volatiliteyi yaşadık. Yani o 13.80 lerden 18’lere, 19’lara çıktığı dönemi gördük. Yüksek bir volatilite gördük ve biz bunun ekonomik gerekçelerle olmadığını daha çok beklentiyle alakalı olduğunu da gördük açıkçası. Yani o beklentinin iyi yönetilmesi algının işte ülke risk primlerinin zaten ülke risk primi ülke ile ilgili algıyı gösteriyor, beklentiyi gösteriyor. Şunu hep o dönemde de söylemiştik. Kurdaki bu oynaklık ekonomik gerekçelerden ziyade daha çok beklentiyle alakalı. Çünkü kurları Türkiye'de etkileyen temel itibariyle biliyorsunuz iki tane sebep var.

    Bir tanesi küresel çapta dolar endeksi dediğimiz doların değerini gösteren endeks yani dolar eğer bütün para birimleri karşısında değer kazanıyorsa, doğal olarak TL bazında değer kazanıyor. Ancak oradaki rakamların yıl bazı itibariyle yüzde 10’lar seviyesinde olduğunu gördük. Biz doğal olarak diyoruz ki bütün paraları karşısında dolar yüzde 10 değer kazanıyorsa, Türk Lirası karşısında kazandığı yüzde 10’luk değer de normaldir diyoruz. O kısımla ilgili ekonomik olduğunu söylüyoruz ama bunun üzerinde gerçekleşebilecek oynamalar, bunun üzerindeki yüksek volatilite ülkenin kendi iç yapısıyla ilgili kendi öngörülebilirliği ile ilgili faiz oranlarıyla ilgili enflasyon oranlarıyla ilgili. Bir takım sebeplerden kaynaklanıyor. O yüzden diyoruz ki eğer bu sebepleri giderilebilir ise buradaki oynaklık da azaltılacaktır diyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YÜZDE 35 TERSİNE ÇEVİRMİŞ DURUMDA

    20 Aralık gecesi yapılan bir düzenleme ile kur korumalı TL mevduatın getirilmiş olması bir gece içerisinde dolardaki bu artışı yüzde 35 tersine çevirmiş durumda. Şu anda da gördüğümüz kadarıyla aslında pek dillendirmek istemiyoruz belki ama dövizde belli bir çıpa oluşmuş durumda. Gördüğümüz kadarıyla işte 11 alt seviyeler, 13.80-13.90 üst seviyelerde 11 hareketlilik, bir çizgi oluşmuş durumda.  Gördüğümüz kadarıyla bu seviyeler altında döviz deki gelişmeleri değerlendirmek mümkün.

    Yani dövizdeki gelişmeyi değerlendirirken hem küresel olarak gelişmelere bakmak lazım. FED'in aldığı kararların alacağı kararların işte bu ayın 20. Dördünde biliyorsunuz FED toplantısı da var, oradan gelecek kararların. Küresel çapta dolar üzerindeki etkisi çok çok önemli. Yani şu anda FED'in bize ön olarak vermiş olduğu mesajlar toplantı tutanaklarından baktığımız kadarıyla gördüğümüz kadarıyla, aldığımız mesajlar önümüzdeki dönemde FED ile ilgili sıkılaştırmanın hızlı bir şekilde gerçekleşeceğine dönüp en azından öngörüleri bu şekilde. En azından FED'in sözlü yönlendirmesi bu şekilde. Doğal olarak bizde diyoruz ki bu şekilde sıkı para politikasını uygulamaya devam ederse. Avrupa Birliği de buna mukabil politikaları devam ettirirse o zaman kısmi de olsa belli 1 dövizde en azından dövizde demeyelim belki ama dolar endeksinde belli bir yukarı yönlü taşınma görmek mümkün olacaktır diye düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunu aslında şurada da gördük ilk defa Amerikan 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta içerisinde 1.77 seviyelerine çıktı. Şuan itibariyle de 1.76 seviyelerinde. Yani bu şu demek. Amerika'da tahvil faizlerinin yükselmesi demek. Küresel çapta dolar endeksinin yukarı gitmesi, doların güçlenmesi demektir. Ama bunu da böyle dolar güçlenecek derken çok büyük rakamlar olarak değerlendirmemek lazım.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow