hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi? Yatırımcı ne yapmalı? Uzman isim anlattı

    Ons altındaki hızlı yükseliş gram altın tarafında tarihi yüksek seviyeyi ortaya çıkardı. Altın fiyatlarındaki bu yükseliş sürecek mi? Öte yandan enflasyon nedeniyle faiz artıran ülkelerin faiz indirimine geçeceği ya da faiz artırım hızlarını düşürmeleri bekleniyor. ABD ve AB'de ise resesyona ilişkin beklentiler ertelendi ve teknik olarak resesyon olsa da yansımalarının büyük olmayacağı belirtiliyor. Altın piyasaları da bu durumdan etkileniyor. Altın güvenli yatırım aracı olur mu? Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'ın yorumları:

    ONS ALTINDAKİ HIZLI YÜKSELİŞ GRAM ALTIN TARAFINDA TARİHİ YÜKSEK SEVİYEYİ ORTAYA ÇIKARDI. ALTIN FİYATLARINDAKİ BU YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

    Evet yani bir yükselen trend içerisine girdi. İlk olarak yükselişin nedenini söyleyeyim. Bildiğimiz gibi Amerika'da çıkan bankacılık krizi, sonrasında Avrupa'ya da yayıldı. Hükümetler, merkez bankaları önlem alıyor olmasına rağmen bankalardan bu kurtarılan, destek olunan bankalardan mevduat kaçışlarının devam ettiği görüldü. Hatta Avrupa'da hafta sonu Credit Suisse'i UBS satın almak zorunda kaldı çok ucuz fiyata. İnanılmaz bir belirsizlik var ve alınan önlemlere rağmen özellikle küçük ve orta ölçekli bankalardan mevduat kaçışları hızlı.

    Bu acaba 2008 global ekonomik krizinde olduğu gibi bir bankacılık çöküşü getirir mi? 2008 global krizinin çıkış nedeniyle şimdiki çıkış nedenine baktığımızda oldukça farklı. Dolayısıyla farklı nedenlerle çıktığı için bir bankacılık çöküşü beklememek gerekir. Ama bir yön itibariyle yani daha kötü bir tablo da oluşabilir. Çünkü alınan önlemlerin çok işe yaramadığını görüyoruz. Mevduat kaçışlarının devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla eğer böyle devam ederse beklediğimizden daha kötü bir senaryo bizi bekliyor olabilir. En azından kısmi bir bankacılık çöküşü söz konusu olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi Yatırımcı ne yapmalı Uzman isim anlattı

    Piyasalar haftaya çok kötü başladı. risk çok yüksekti. Belirsizlik çok yüksekti. Moraller çok bozuktu. Bu da güvenli liman talebini gündeme getirdi. Bu nedenle altında, o ons altında 2 bin psikolojik direncinin üstüne çıkıp 2 bin 14'ü gördük. Gramda da bin 224'ü gördük. Yani oldukça tarihi seviyeler. Fakat sonrasında piyasalarda bir miktar risk iştahı arttı. Hava bir şu an için bu miktar daha sabaha göre ılımlıya döndü. Neden? Fed'le birlikte beş büyük merkez bankası bir adım attı. Piyasadaki dolar likiditesini artırmak için swapları haftalık değil de günlük olarak müzayedeyi açacaklarını söylediler. Çok güçlü bir dolar talebi olmadı. Dolayısıyla likiditeye çok da ihtiyaç olmadığı anlaşıldı. Bu bir miktar piyasaya aslında çok da finansal sistemde bir likidite sıkışıklığı yok. Çok daha kötüye gitmeyebiliriz inancı getirdiği için ons tarafında 2 bin 14'lerden şu an bin 982'ye kadar bir miktar geri çekilme var. Gramda da bin 224'ten bin 210'a kadar bir geri çekilme gördük ama hala seviyeler yüksek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın şu an Fed kararını bekliyor çarşamba günü. Dolayısıyla olur da Fed piyasanın beklediğinden daha şahin olursa ki bu çok şu an baş senaryolarda yok. Altında çok ciddi bir düzeltme görürüz. Aşağı yönlü bin 900'lere kadar ons altın çekilebilir. Orada bir test olacak yine. Bin 900 altına inmezse, özellikle bin 915 kritik. Altına inmezse bu çok daha güçlü yükselişine devam edeceği anlamına gelir. Gram altın tarafında da şahin bir Fed görürsek, yani 'Enflasyonla mücadelede her şeye rağmen güçlü faiz arttırışı sinyalini verecek fiyat istikrarı daha önemlidir' diyen bir Fed olursa, gram altında da geri çekilme görürüz. Ama buna rağmen en kötü senaryo bu olur altın için. Buna rağmen yine de eskisine göre daha güçlü altın, daha yükseliş potansiyeli yüksek altın her kötü senaryoda bile bizi bekliyor olacak. Çünkü risk ve belirsizlikler güvenli liman talebi tam anlamıyla ortadan kalkmayacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer senaryo beklenenden daha güvercin bir Fed olursa bu kez 2 bin 76 ons da tarihi zirveye, burayı görürüz. 2 bin 300 yeni hedef olur. Gram altın tarafında da bin 300'lere doğru hareket başlar. Dolayısıyla bu senaryolar bağlamında ilerleyeceğiz ama her halükarda teknik olarak ve temel nedenler olarak altında yükselişin devamı bekleniyor piyasada.

    Bu noktada yani bir yatırım tavsiyesi değil ama Fed kararını yani beklemelerini bu noktada tavsiye ederim. Elbette yani uygun teknik seviyelerde, geri çekilmelerde, özellikle uzun vadeli yatırımcılar mutlaka portföylerine altınını dahil edebilirler diye düşünüyorum yakın vadede.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow