hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aralık ayı kira zam oranı netleşti

    Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE rakamları ile birlikte iş yerleri için aralık ayı kira zam oranı da belli oldu. Konutlarda yasa gereği yüzde 25'lik zam sınırı uygulanıyor. Peki iş yerlerinde zam oranı ne olacak? SGK Uzmanı Emin Yılmaz yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜİK, kasım ayı enflasyonu açıkladı. TÜFE rakamları ile aralık ayında iş yeri ve konutlar için uygulanacak kira zam oranı da netleşti. TÜİK verilerine göre kasım ayı enflasyonu yüzde 3,28 oldu.

    Konuyla ilgili açıklamada bulunan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, “Enflasyon verisi burada çok önemli. TÜİK vasıtası ile ayın 4'ü itibariyle buradaki rakamlar netleşmiş oldu. Buna göre 12 aylık enflasyonda değişim oranı Kasım 2023 vasıtasıyla yüzde 53,40'a eşitlenmiş oldu” ifadelerini kullandı.

    Aralık ayı kira zam oranı netleşti

    Peki iş yerlerinde uygulanacak zam oranı rakamlara nasıl yansıyacak?

    “İş yerlerinde buradaki yüzde 25'lik sınır kısmı yok. Onlarda yüzde 53,40 yani 12 aylık ortalama var. 15 bini uyarladığımızda 23 bin 10 TL olacak yıllık bazda da 276 bin 120 liraya ulaştığını göreceğiz.”

    Konutlarda ise yasa gereği bu oran yüzde 25'te sabit tutulacak. “Meskene uygulayamıyoruz çünkü yüzde 25’lik sınır var. Burada 1 Temmuz 2024’e kadar geçerli tekrar uzatılırsa değişkenlik arz edecek. Mesken için mevcut kira 10 bin TL. Bu ay içinde yüzde 25’lik artış ile 2500 liralık fark ile 12 bin 500 yıllık bazda ise 150 bin gibi rakama erişmiş olduk.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow