hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücrette ara zamda süreç nasıl işleyecek?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün kabine toplantısının ardandan “asgari ücret tespit komisyonumuzun çalışmalarına başlıyor" dedi. Böylelikle gözler bir kez daha asgari ücrette ara zamma çevrildi. Peki süreç nasıl işleyecek? Beklentiler neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözler bir kez daha asgari ücrete çevrildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor. İşvereni masada TİSK, işçiyi ise TÜRK-İŞ temsil ediyor. Ancak TÜRK-İŞ bir süredir HAK-İŞ ile ortak hareket ediyor.

    Öncelikle komisyonun toplanması için taraflara bir davet gidecek, sonrasında takvim belirlenecek.

    NE KADARLIK BİR ARTIŞ BEKLENTİSİ VAR?

    Mevcutta asgari ücret net 8 bin 500 TL. Seçim öncesi eski Bakan Vedat Bilgin ara zammı da işaret ederek 500 dolar seviyesi konusunda sinyaller vermişti. Bu durumda mevcut kuru da dikkate alarak beklenti 11 binin üzerine çıkması yönünde oldu.

    Pazarlık sürecinde ise taraflar taleplerini dile getirecek. Henüz o talep ve teklifler masaya gelmedi ancak TÜRK-İŞ son olarak yaptığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasında bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyetinin 13.440 TL’ye ulaştığını vurguladı.

    İşveren kesimi ise daha önceki asgari ücret süreçlerinde hem işçi hem de işvereni koruyan dengeli bir oran vurgusu yaptı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow