hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücrette süreç başlıyor

    Gözler asgari ücrete zam pazarlığında. Masaya oturmak için geri sayım başladı. Görüşmeler aralık ayında başlayacak. Peki, süreç öncesi verilen mesajlar ne? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücrete zam pazarlığı için komisyon aralık ayı içinde toplanacak. Peki kim ne talep ediyor? Mevcutta asgari ücret ne kadar? Mevcutta ise asgari ücret bekar bir işçi için net 11 bin 402 TL. İşverene toplam maliyet ise bir işçi için 15 bin 762 TL.

    Yeni rakamı ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirleyecek. 15 üyeli komisyonda işçiyi Türk-İş temsil ediyor, işvereni TİSK. Bir de hükümet var.

    Talepler, pazarlık başladıktan sonra masaya gelecek ama öncesinde de bazı mesajlar veriliyor. Hükümetten gelen mesajlarda "çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz" vurgusu var. Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise müzakerelerin işçi, işveren ve hükümet tarafından birlikte yürütüldüğüne dikkat çekti. Ve "kamu kesimi dengeyi gözetecektir" vurgusu yaptı.

    Asgari ücrette süreç başlıyor

    Pazarlık süreci öncesi masada işçiyi temsil eden Türk-İş'in Genel Başkanı Ergün Atalay ise 2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde, Türk-İş heyetinde 4 işçiye yer vereceklerini duyurdu. "Onlar nasıl geçinmeye çalıştıklarını anlatacaklar" dedi.

    İşvereni ise masada TİSK temsil ediyor. TİSK daha önceki yıllarda "dengeli " bir ücretin önemine dikkat çekti. İstihdamın devamı ve kayıt dışılığı önlemek için "işçiyi korurken işveren de korunmalı" mesajı verdi.

    Peki önümüzdeki yıl da ara zam olacak mı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz günlerde gelecek yıl için enflasyonda düşüş beklentilerine dikkat çekti, bu nedenle "2024'te asgari ücrette tek zam olacak şekilde çalışıyoruz, ihtiyaç hasıl olursa bir araya gelinebilir." açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücrette süreç başlıyor

    Merkez Bankası Başkanı ve ekonomi yönetimi enflasyonun Mayıs 2024'te zirveyi (75'leri) göreceğini, sonrasında dezenflasyon yani enflasyonda düşüş sürecinin başlayacağı vurgusu yapıyor. Yıl sonunda ise beklenti enflasyonun yüzde 36 olması.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow