hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücrette zam oranı ne olur?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Asgari ücrette gözler temmuz ayına kilitlendi. Asgari Ücret Komisyonunun kısa süre sonra çalışmalarını tamamlaması bekleniyor. Peki asgari ücret zammında tahminler ne? Memur ve emekli maaşları zamdan nasıl etkilenecek? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz ile Kameraman Bilal Söyleyen aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Temmuz ayına geri sayım başlarken asgari ücret çalışmaları da hız kazandı.

    Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak.

    ASGARİ ÜCRETTE ZAM ORANI NE OLACAK?

    Asgari ücretteki zam oranları yalnızca asgari ücretliyi ilgilendirmiyor. Asgari ücrette çıkacak tutara göre memur ve emekli maaşı da şekillenecek.

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya detayları şu ifadelerle aktardı;

    “2023 yılının birinci altı aylık dönemine ilişkin enflasyon rakamı yaklaşık olarak yüzde 16. 20 seviyelerinde olursa bunun üzerine yüzde 10 refah payını koyduğumuzda en düşük yaklaşık olarak yüzde 27 seviyelerinde olmasını öngörüyoruz. Eğer yüzde 20 zam uygulanırsa asgari ücret 10 bin 800 liraya gelmiş olacak. Yüzde 30 uygulanırsa 11 bin 300 olacak. En yüksek yüzde 40 olursa 11 bin 900 liraya gelmesi muhtemeldir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buradaki yüzde 40’lık oran uygulandığı takdirde 11 bin 61 liraya çıkması söz konusu. Şimdi baktığımızda en düşük memur ile asgari ücretteki farkın oluşturulması için zam ya da refah payı devreye girecek. En düşük memur maaşımız ise 11 bin 848 liraydı. Buna göre en düşük memur maaşı da 22 bin lira olacak.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow