hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Şimşek: “Yıllık enflasyon Mayıs 2024 sonrası düşecek”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin seyrine ilişkin önemli mesajlar verdi. Bakan, Mayıs 2024 sonrasında enflasyonun düşeceğine dikkat çekti ve "enflasyonu artıran vergi artışı tekrarlanmayacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Tek haneli enflasyon, bu çok önemli. Kalıcı refah artışının ön koşuludur.” Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun seyrine ilişkin böyle konuştu. ‘Mayıstan sonra yıllık enflasyon düşecek’ dedi. “Gelecek senenin ikinci yarısından itibaren güçlü dezenflasyon olacak. Vergi artışları tekrarlanmayacak gelecek sene sistemden çıkacak. Faiz arttı ama hala enflasyon yüksek, birinci husus para politikası gecikmeli olarak etkili oluyor.”

    Bakan Şimşek: “Yıllık enflasyon Mayıs 2024 sonrası düşecek”

    TRT Haber’e konuşan Bakan, döviz kazançlarına yüzde 40'a kadar vergi getirileceği iddiasına da açıklık getirdi. “Yüzde 40'lık vergiye ilişkin yetki bir yetkidir piyasa şartları el verir mi, ne zaman yapılır sonra değerlendirilir. Şu anda yüzde 40 vergi getirmiyoruz sadece yetki alıyoruz. Piyasaya bakacağız.”

    Kira fiyatlarındaki artışa ilişkin de konuşan Şimşek, “Deprem, konut talebini birdenbire arttırdı. Biz konut seferberliğindeyiz. Yakında 200 bin konut tamamlanmış hizmete sunacağız. Kira artışını sınırlayacak, reel faiz düşük olunca kira fiyatları arttı. Şimdi aşırı fiyat artışları dezenflasyon ile kontrol altına alınacak.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Şimşek: “Yıllık enflasyon Mayıs 2024 sonrası düşecek”

    Bakan ardından tüm sektörlere seslendi. “Fiyat artışlarında makulleşmeye gitmeleri kaçınılmaz, yapar yapmazlar ama politika bunu gerektirecek. İhracatçılara her türlü desteği vereceğiz, ihracata Eximbank kredi vereceğiz.”

    Şimşek, Türkiye'nin rezervlerinin mayıs sonundan bu yana 36 milyar dolar arttığını da belirtti.

    Bakan, Türkiye'ye uluslararası arenada güvenin de arttığına dikkat çekti. “Türkiye'nin küresel risk algısı düşüyor. Uluslararası yatırımcılar ilgi göstermiyorlar, seçimi bekliyorlar yok öyle bir şey. Katar, Arap Emirlikleri. Meyvelerini almaya başlayacağız ilgi çok.”

    Bakan Şimşek: “Yıllık enflasyon Mayıs 2024 sonrası düşecek”

    Kurun seyrine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, “Kur oynaklığı mayısta yüzde 57 civarındaydı, kasımda 87’nin altına düştü. Türkiye, kur oynaklığının en düşük olduğu ülke haline geldi” ifadelerini kullandı.

    Kur Korumalı Mevduat için ise "çıkış olacak" dedi Bakan. “Koşullu. Zamanla bitirilmesi gerekiyor. Çalışmalara başladık, önümüzdeki dönemde ilave adımlar atabiliriz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow