hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan'dan ekmeğe zam açıklaması

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Ekmeğe zam gelecek mi? Gelirse un fiyatları mı buna neden olacak? Tartışmalar sürerken Ankara'da Tarım Bakanı ve fırıncılar biraraya geldi. Bakan Faruk Çelik "Buğday var, unun zamlanmasına gerek yok, dolayısyla ekmeğe de şimdilik zam yok" dedi. Ama hem uncular hem de fırıncılar hala maaliyet hesabı yapıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık toplantı salonunda ekmek fiyatları ve nitratlı gübreyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Çelik, ekmek fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine de "Ekmek fiyatlarıyla ilgili buğday kaynaklı bir artış kesinlikle söz konusu değil, ama başka nedenlerle olabilir mi? Bugün itibarıyla ekmeğe zam falan söz konusu değil" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burada yaptığı konuşmada, son günlerde ekmek fiyatlarının haksız bir şekilde gündeme taşındığını belirten Çelik, Türkiye'de yıllık buğday tüketiminin 19 milyon 500 bin ton civarında olduğunu, üretimin ise 2016'da 20 milyon 600 bin ton olarak gerçekleştiğini ifade etti. Geçen yılın kurak geçmesine rağmen üretimin tüketimi rahatlıkla karşıladığını vurgulayan Çelik, bu yönüyle buğday fiyatları yönünden endişe edilecek bir durum olmadığını, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) eylül sonunda başlattığı buğday satışlarını sürdürdüğünü, buğday satış fiyatlarında geçen yıla göre herhangi bir artışın söz konusu olmadığını söyledi.

    Geçen yıllara ait stokta bulunan 1,5 milyon ton buğdayın satışında yüzde 12'lere varan indirimlerin söz konusu olduğunun altını çizen Çelik, TMO stoklarında bugün itibarıyla 2,5 milyon ton buğday bulunduğunu ve dileyenin istediği kadar buğday alma imkanına sahip olduğunu bildirdi.

    Öte yandan düşük kapasiteli üretim yapanları, piyasanın durumunu, son günlerdeki döviz artışını dikkate alarak ilave bir tedbir uygulamasına gittiklerini dile getiren Çelik, "Bugünden itibaren yıllık buğday işletme kapasitesi 20 bin tonun altında olan un fabrikalarına 90 gün vadeli ve vade farksız buğday satışını başlatmış bulunuyoruz. Bu, toplam işletmelerin yüzde 36'sına tekabül ediyor, sayısal olarak da 243 işletmeyi kapsıyor." şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow