hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bayram ikramiyeleri ne kadar olur? Uzman isim yanıtladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Emeklilere bayram ikramiyelerinin ne kadar olacağı en çok merak edilen konulardan. Ayrıca asgari ücrete bir ara zam formülü olur mu? Bu da kafalardaki soruların başında geliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN TÜRK canlı yayınında bu soruların yanıtlarını hesaplamalarla ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emekliler, malulen emekli olmuş malullük aylığı alanları yakından ilgilendiriyor bayram ikramiyeleri. Geçtiğimiz yıl 1000 TL'den 1100 TL'ye çıkarılmıştı o ikramiye. Bu yılda ikramiyelerde artış bekleniyor. Ramazan bayramında ödenecek ikramiyenin artması için 5510 sayılı kanunda değişiklik yapılması gerekiyor. Eğer artış olacaksa önümüzdeki günlerde yasa teklifi Meclis'te gündeme gelmesi bekleniyor.

    Peki, artış ne kadar olacak? 1500 ila 1750 TL olabileceği yönünde beklenti var. Bayram ikramiyesini herkes aynı tutarda almıyor. Örneğin ölüm aylığı alan kişiler için ikramiye ölüm aylığı payına endeksli.

    Bayram ikramiyeleri ne kadar olur Uzman isim yanıtladı

    Örneğin dul aylığı alan çalışan kadın yüzde 50 oranında ölüm aylığı alır. İkramiye de aynı oranda gerçekleşiyor. Mevcut ikramiye rakamlarına göre, yaklaşık 550 TL bayram ikramiyesi ödeniyor. Çalışmayan emekli olmayan dul eşe de yüzde 75 oranında ölüm aylığı veriliyor. İkramiye de 825 TL olarak gerçekleşiyor. Babasından dolayı yetim aylığı alan kız çocuklara ikramiye 275 TL ödeniyor. Yapılacak artışa göre de rakam değişiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "BU SENE 1750 İLE 2 BİN TL ARASINDA BİR RAKAM OLMASINI ÖNGÖRÜYORUZ"

    Konuyu CNN TÜRK'e değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya da şu değerlendirmelerde bulundu:

    Ramazan'ın ilk haftalarında geçtiğimiz yıl bayram ikramiyeleri ödenmişti. Henüz bir açıklama gelmedi ama Çalışma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışmalarını yürütüyor. Geçtiğimiz yıllarda 1100 liraydı bayram ikramiyesi. Asgari ücrette ciddi artış meydana geldi. Bu sene geldiğimiz nokta da bayram ikramiyesine ne kadar zam yapılacağı.

    4 formül üzerinde duruluyor. 2022 yılının birinci 6 aylık döneme ilişkin enflasyon tahmini, asgari ücrete yapılan zam. Bunlara baktığımız zaman ikramiyelerin yüzde 20 ile 30 arasında geleceği.

    Birincisi derleme oranı, ikincisi enflasyon, üçüncüsü 2022 asgari ücret. Ortalamaya baktığımız zaman yüzde 20 ile 30 liralık zam. Bu sene 1750 ile 2 bin TL arasında bir rakam olmasını öngörüyoruz. Ben 25'inden önce bu rakamın açıklanacağını düşünüyorum. Bu hafta içerisinde Cumhurbaşkanı kendisi açıklayacaktır yine. Bayram ikramiyelerini de kendisi açıklayacaktır. Bu tür konular çok önemli ve bunun sinyalini verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow