hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borç yapılandırması nasıl olacak? Uzman isim CNN TÜRK'e anlattı!

    Kamuya olan borçlar için yapılandırma başvuru tarihleri belli oldu. Düzenleme ile kamuya 2 bin liranın altındaki borçlar silinecek. Borç yapılandırması nasıl olacak? Başvuru ve ödemeler ne zaman yapılacak? Hangi borçlar yapılandırma kapsamında olacak? Detayları CNN TÜRK muhabiri Gaye Sude Kayışlı, Ekonomist Muhammet Bayram aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomist Muhammet Bayram konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

    “İdari para cezaları, adli para cezaları, bütün vergi ve prim borçları yapılandırma kapsamında. İsterseniz peşin ödenek bir indirim alıyorsunuz, isterseniz vergi asıllarından peşin ödeyemezseniz bir üfe oranında katsayılı artış ile beraber 48 eşit taksite kadar ödeyebiliyorsunuz.

    31 Aralık 2022 öncesi tüm para cezaları, adli para cezaları, adli para cezası, SGK primi, gecikme zammı ve faizi, vergi cezalarının tamamı bu kapsamda. Kesinleşen bir borcunuz var ise, kesinleşen alacaklarda borç aslınızın tamamı ödeniyor. Gecikme faizi yerine üfe alınıyor ve gecikme faizi siliniyor.

    Kesinleşmemiş ve dava zamanındaki alacaklarımız var. Burada vergi aslının yüzde 50’si ödeniyor. İnceleme aşamasında vergi aslınız var ise yüzde 50 siliniyor. Eğer bir mükellef incelemeye alındıysa, cezası kesilmediyse çıkacak vergi aslının yüzde 50’si, inceleme aşamasındakinin de yüzde 50’si ödenerek gecikme faiz farkı siliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Matrah artırımı ilgili vergi türlerinden eğer mükellefler matrah arttırımı yaparsa belli vergiler ödeyerek bundan incelenmeme avantajını elde ediyor. Kurumlar vergisinden bir matrah arttırılırsa eğer buna ilişkin herhangi bir inceleme yapılamıyor. Bu ödemeler daha önceki düzenlemeden farklı olarak peşin ödenirse yüzde 10 indirim ve12 eşit taksit ile ödenebilecek.

    İşletme kayıtlarının düzeltilmesinde kasa affı, stok affı, demirbaş affı, ortaklar cari hesabının affı var. Burada pandemi sürecinden beri işletmelerin bilançoları şişmişti. Bunlar üzerinden yüksek vergiler ödeniyordu. Yeniden değerlendirme oranımız yüzde 122 oranında arttı. İşletme kayıtlarının gerçeği yansıtması çok önemliydi. Bu kanun kapsamında bu getirildi.

    Peşin ödemelerde ilk tarih 30 Haziran 2023 itibariyle olacak. Taksitlerde yüzde 9 katsayı var. Tabi 12,18,24,36 ve 48 olarak eşit taksit ile ödenecek. Daha önceki düzenlemede 48 ay yoktu. Tabi taksit arttıkça ödenecek yüzde 9 katsayı oranı artıyor.

    Varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin TL borçlar ve 2 bin 500 TL’lik kredi kartı banka borçları. Bunlardan ayrı olarak 2 bin TL altı borçlar komple siliniyor. 2 bin TL altı borçların her birini ayrı bir düzenlemeye almak lazım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir kişi üzerinde örneğin 1800 TL’lik üç borç var ise her bir borcu silinecek gibi düşünülebilir. SGK’ya olan 31 Aralık 2020 öncesi borçlar aslı 500 TL ve cezası 10 bin TL ise silinecek. Burada tarih değişiyor. Büyükşehir Belediyelerine olan borçlar (su ve katı atık bedelleri üzerinde) ödenecek vergi aslı 250 TL ve cezası 500 TL ise siliniyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow