hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın düşüyor! Dolar ve euro ne olacak? Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yanıtladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Altın fiyatları aralıksız 3 gündür değer kaybında hareket ederken, ons altın fiyatı 1965 dolara kadar, gram altın fiyatı ise 1796 liraya kadar geriledi. Altında ne oluyor? Öte yandan dolar rekorunu 28 liraya taşıdı ve euro'dan da rekor denemeleri geldi. Dolar ve euro'dan beklentiler neler? Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, CNN TÜRK canlı yayınında yorumladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'ın açıklamaları:

    ALTINDA SERT HAREKETİN SEBEBİ NE?

    Son dönemlerde altında baskılanan bir durum vardı. Temel sebebi de başta Fed olmak üzere merkez bankalarının faiz artırıyor olması. Faiz altın için bir rakip. Çünkü altının bir faiz getirisi yok. Fakat savaş fiyatlaması ile birlikte 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin arasındaki savaş fiyatlamasıyla altında güçlü bir yükseliş gördük. Bu yükselişe geçtiğimiz hafta da Fed Başkanı Jerome Powell'ın göreli olarak güvercin konuşma, yani 'Biz artık faiz artırmayacağız. Faiz artırma gibi niyetimiz yok' minvalde konuşmasıyla ABD'de iyi gelen verilerle birlikte 2 bin 6 doları test etti. Fakat geldiğimiz hafta itibariyle iki olumsuz gelişmenin altın üzerinde etkili olduğunu görüyoruz. Küresel tarafta yatırımcılarda savaşında daha da artacağı riski yok. Hatta bu jeopolitik risk bu hafta geriledi. Bu nedenle altında gerileme var. Ama daha önemli sebep Fed üyeleri bu hafta konuşmaya başladı. 'Hayır öyle değil, enflasyona daha gidecek çok yol var. Biz ek bir faiz artışı daha yapabiliriz' sözlü yönlendirmeleri, hem savaş fiyatlamasının biraz rahatlaması hem de bu şahin söylemler altını baskıladı. Şu an bin 960 üstünde tutunmaya çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın düşüyor Dolar ve euro ne olacak Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yanıtladı

    ALTIN ALMALI MI SATMALI MI?

    Herkes şunu merak ediyor; Alalım mı, satalım mı? Bin 960 üstü kaldığı sürece yükseliş isteği olacaktır. Yakın vadede altında çok güçlü bir yükseliş beklememek lazım. Hangi koşulda? Savaşa dair çok kötü bir haber gelmediği sürece. Anlaşılan o ki Fed belirsizliği devam edecek. Ama yatay konsolidasyonu güçlü altın olabilir. Bu nedenle tavsiyem şudur; Bin 960 altına indiğinde bin 930'lar takip edilmeli. Buranın altına inerse daha güçlü düşüş gelebilir. Orta ve uzun vadeli yatırımcılar, kademeli olarak farklı geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirebilirler. Yakın vadede güçlü yükseliş de beklemiyorum, güçlü düşüş de beklemiyorum. Savaş fiyatlamasını bilemediğimiz için oradaki gelişmeleri takip etmek lazım. Ne zaman yükseliş bekliyorum? 2024'ün ikinci çeyreği itibariyle altında güçlü yükselişler gündeme gelecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın düşüyor Dolar ve euro ne olacak Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yanıtladı

    DOLARIN SEYRİ NE OLACAK?

    Dolar/TL için bundan sonraki sürede çok güçlü yükseliş patikası beklememek lazım. Hangi koşulda? İçeride veya dışarıda çok beklemediğimiz olumsuz bir gelişme olmadığı sürece. Orta Vadeli Plan'ın da sunduğu üzere patika şu; Kademeli bir şekilde yükselişin adım adım devam ettiği süreç. Bu süreç bizi şuraya götürecek; Enflasyondan daha fazla artmayan bir kur göreceğiz. Bu nedenle bu sene sonu 30 TL. Önümüzdeki sene ortası 33 TL. Önümüzdeki senenin sonu 39-40 TL civarı. 2025'te de 45 TL bir dolar/TL beklentisi var. Özellikle 2024'ün ikinci yarısı göreli olarak yabancı girişi artacak bir hız da bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "EURO ÇOK BELİRSİZ BİR SÜREÇTE"

    Euro tarafı çok belirsiz bir süreçte. Euro/dolar tarafında biz güçlü yükselişi bir türlü dolar endeksi karşısında göremiyoruz. Çünkü doların globaldeki değerini sürekli güçlü tutan gelişmeler var karşımızda. Dolayısıyla euro/dolar tarafında da bir süre daha baskının devamı beklenebilir. Dolar endeksini güçlü kılacak Fed belirsizliği, ek bir faiz artışı hala gündemde olabilir. Belki ek bir faiz artışı olmasa bile bu söylemler dolar endeksini güçlü tutmaya devam edecek. Bunun yanı sıra euro'nun büyüme performansı ile ABD'nin büyüme performansını kıyasladığımızda ABD'nin daha güçlü büyümeye devam ettiğini göreli olarak görüyoruz. Bu da doları destekleyip euro'yu baskılayacak. Haliyle yakın vadede euro/dolar tarafında da belki o 1,03 ve 1,02'lere giden süreç olmasa bile güçlü yükseliş ivmesini yakın vadede çok beklememek gerektiği kanaatindeyim.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow