hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyada banka iflasları sürer mi? IFO Enstitüsü Başkanı CNN TÜRK'e konuştu

    Banka iflasları sürecek mi? Yeni bir finansal krizin içinde miyiz? Piyasalar istikrara ne zaman kavuşacak? Almanya merkezli İFO Enstitüsü Başkanı Clemens Fuest, bu soruları CNN TÜRK'e yanıtladı. Dış Haberler Muhabiri Hilken Doğaç Boran'ın özel röportajı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bildiğiniz gibi tüm dünyanın gözü Credit Suisse meselesi üzerinde. Önce bir likidite yardımı yapıldı. Bu yeterli olmayınca rakibi UBS’e satıldı. Ancak piyasalar buna da olumsuz tepki gösterdi. Bu durum hakkındaki görüşleriniz nedir?

    Bence hafta sonunda, piyasalar açılmadan bir çözüm bulmak çok önemliydi. Bu önemli bir adım olsa da tüm sorunları çözmüyor. UBS’in yatırım bankası yok. Credit Suisse ise bir yatırım bankası. Burada soru işaretleri var. Ayrıca bono sahiplerinin kurtarılması meselesi de var. Bu uzun vadeli teşvik açısından olumlu, ama kısa vadede bankacılık sistemi üzerindeki baskıyı artırıyor.

    FED ve 5 büyük merkez bankası da dolar likiditesini artırmak için ek adım attı. Bu konu hakkında yorumunuz nedir?

    Çok yerinde bir adım. Piyasalar oldukça gergin. Kısa vadeli korku var. Şu anda sektörde banka iflası riski yüksek. Bu durumda merkez bankalarının devreye girip likidite sağlayarak sisteme olan güveni artırması çok önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada banka iflasları sürer mi IFO Enstitüsü Başkanı CNN TÜRKe konuştu

    Şu anda “bir krizi ucundan atlattık mı yoksa yeni bir finansal krizin göbeğinde miyiz?” Bunu anlamaya çalışıyoruz. Siz ne düşünüyorsunuz? Yeni bir krizin ilk günlerini mi yaşıyoruz?

    Bence bunu anlamak için henüz çok erken. Finansal riski sürüyor. Bu şaşırtıcı değil çünkü faiz oranlarını çok hızlı artırıyoruz. Umarım alınan likidite önlemleri yardımcı olur. SSB ve Credit Suisse’i zorlayan ekonomik faktörler hala mevcut. Artan faiz oranları, düşen varlık değerleri. Yani bankacılık sistemi üzerinde baskı var. Ama bankacılık yetkilileri ve merkez bankalarının müdahale araçları var. Bunun istikrarı tesis etmeye ve 2008 benzeri bir krizi önlemeye yetmesini umuyorum. Bence bu ihtimale uzağız ama risk hala sürüyor.

    Bahsettiğiniz gibi faiz oranları artıyor. Avrupa Merkez Bankası paniğe rağmen artırma kararı aldı. Gözler şimdi FED’e döndü. Sizce artışa gidecekler mi? Yoksa duracaklar mı?

    Bence muhtemelen bir kez daha faiz artıracaklar. Ancak aynı zamanda yalnızca “finansal piyasalarda istikrar olması durumunda” daha fazla artışa gidecekleri mesajını verecekler. Yani burada “faiz artış hızı yavaşlayacak” sinyali verilebilir. Bu da istikrarı artıracaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sizce düzenleyiciler ve finans kuruluşları özellikle Avrupa’da yeni önlemler alır mı?

    Buna hazırlandıklarını düşünüyorum. Bu hiç kolay bir iş değil. Burada bir ikilem var. Eğer merkez bankaları ve denetleyiciler çok güçlü müdahale ederse, “büyük bir sorun var” mesajı vermiş olurlar. Bence gerektiğinde uygulayabilmek için yine de ek önlemler hazırlıyorlar.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow